menu
lightspeed ecommerce

Amazon leende al $3 miljard uit aan 20.000 mkb’ers

Amazon leende al $3 miljard uit aan 20.000 mkb’ers

Amazon verdient natuurlijk al aan ecommerce door simpelweg producten online te verkopen, of te laten verkopen door derden. Maar sinds 2011 heeft het ook een andere online inkomstenbron: leningen verschaffen aan kleine webwinkels. In de afgelopen twaalf maanden leende het meer dan 1 miljard dollar uit aan online retailers.

Amazon Lending is daarmee hard aan het groeien, want vanaf de start in 2011 leende het, tot en met 2015, zo’n anderhalve miljard dollar uit. In totaal heeft het Amerikaanse ecommerce-bedrijf nu meer dan 3 miljard dollar uitgeleend aan totaal 20.000 kleine bedrijven in Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Ook onthulde Amazon gisteren dat meer dan de helft van de bedrijfjes waar Amazon geld aan uitleent een tweede lening bij de ecommerce-gigant afnemen.

Ook PayPal en Square lenen geld uit

Amazon gebruikt de data van meer dan 2 miljoen merchants om de webwinkels te identificeren die kredietwaardig zijn. Op soortgelijke wijze opereren ook PayPal en Square, die eveneens leningen verschaffen aan kleine webwinkeliers die via de reguliere wegen (lees: de bank) moeilijker aan kapitaal komen. Zo bevestigde PayPal vorige maand dat het sinds 2013 meer dan 3 miljard aan leningen had verschaft aan minstens 115.000 bedrijven wereldwijd. Square daarentegen leende minstens 1,5 miljard dollar uit sinds het de leendienst lanceerde in 2014.

Webwinkeliers betalen Amazon terug middels een commissie op elke verkoop. Voor Amazon is het hele idee achter deze lening-business dat het er zelf ook van profiteert als het haar klanten helpt met groeien. Hierbij worden leningen verschaft, variĆ«rend van duizend tot 750 duizend dollar. Deze leningen worden vooral gebruikt om meer voorraad aan te schaffen en om de webwinkel uit te breiden met nieuwe producten. “Wij geven hen toegang tot kapitaal als anderen dat niet doen, omdat wij hun businessmodel begrijpen, terwijl anderen dat misschien niet doen”, aldus Peeyush Nahar, vicepresident Amazon Marketplace.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch