Afleverdatum kiezen: gratis of betaald?

Afleverdatum kiezen: gratis of betaald?

De afleverdatum kiezen als klant komt in Nederland vooral voor bij online bloemisten en electronicawinkels als Megapool, Modern.nl en Scheer & Foppen. In Engeland blijkt 17% van de webwinkels deze optie aan te bieden, maar daar moet in bijna alle gevallen extra voor betaald worden.

Uit het onderzoek van Snowvalley blijkt dat het aantal webwinkels dat deze service aanbiedt met drie procentpunt is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Het waren vooral de grotere webwinkels die deze service aanboden. Bij 41% van hen kon de klant een eigen datum kiezen waarop het product bezorgd zou moeten worden. Kijkend naar de branche, bleek dat geen van de webwinkeliers actief in de boeken, entertainment of sport deze mogelijkheid bood. In de levensmiddelenbranche was dit percentage tachtig procent!

Extra kosten bij afleverdatum kiezen

Hier in Nederland komt het maar zelden voor dat de klant extra moet bijbetalen om een afleverdatum naar wens te kunnen kiezen. In het Verenigd Koninkrijk is dat echter anders. Daar vroegen de 42 ondervraagde webwinkels die de klant een afleverdatum laten kiezen een kleine bijdrage, variërend van minder dan twee pond tot soms zelfs tien pond of meer.

afleverdatum kiezen

Vroeg in 2009 nog 32% een extra bijdrage van tussen de vier en zes pond, dit jaar was dat opgelopen tot 43%. Maar Snowvalley vindt dat de kosten nog wel goed betaalbaar zijn voor de klant, met 57% die minder dan zes pond vraagt voor de service. Van de grote webwinkels was dit percentage 75%, wat weer maar eens aangeeft dat zij het zich makkelijker kunnen veroorloven om klanten een eigen afleverdatum te laten kiezen.

Gratis of betaald

In Nederland kom je maar zelden tegen dat klanten extra moeten betalen als ze kiezen voor een eigen gekozen afleverdatum. Toch is dit niet eens zo’n onrealistische gedachte als je kijkt naar wat de Engelsen er voor (willen) betalen. Bij ons rijst dan ook de vraag op of wij hier gewoon erg coulant zijn richting de online shopper of dat we een extra mogelijkheid tot inkomsten links laten liggen.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten