Aantal banen webwinkels stijgt 56%

Aantal banen webwinkels stijgt 56%

Het aantal banen bij webwinkels is tussen 2012 en 2016 met 56 procent toegenomen. Dit is een stijging van zo’n 21.000 banen in de ecommerce. De roep om personeel blijft erg sterk; webwinkels geven aan steeds vaker last te hebben van een tekort aan personeel.

Dit blijkt uit een nieuw rapport van het UWV, dat een factsheet [pdf] heeft uitgebracht over de arbeidsmarkt in de detailhandel. Hieruit blijkt ook dat de detailhandel in Nederland vorig jaar 109,3 miljard euro aan omzet heeft gerealiseerd. Hiervan komt 9 procent uit ‘pure’ webwinkels: shops die voor het grootste deel van de omzet afhankelijk zijn van online verkopen.

Vorig jaar telde de detailhandel zo’n 883.000 banen, waarbij zes procent van de werkgelegenheid uit webwinkels komt.

Faillissementen en ecommerce leiden tot minder banen

Het UWV staat ook stil bij sectoren waar de werkgelegenheid erg hard afnam, “door verschillende faillissementen en door de verschuiving van het fysieke verkoopkanaal naar internet”. Zo zagen schoenenwinkels het aantal banen met 32 procent afnemen en kromp de werkgelegenheid bij winkels die elektronische apparaten en wit- en bruingoed verkopen met een vijfde. Ook warenhuizen zagen een sterke krimp, volgens UWV deels het gevolg van het faillissement van V&D.

‘Parfum-winkels geen last van ecommerce’

Winkels in parfums en cosmetica zagen het aantal banen daarentegen juist toenemen, met 17 procent. “Mogelijk speelt de verschuiving naar online winkels hier minder, omdat consumenten make-upartikelen en parfums in de winkel willen uitproberen”, aldus de instantie.

Ecommerce goed voor 6% van banen in detailhandel

Webwinkels vormen weliswaar nog een bescheiden aandeel in de totale detailhandel, maar deze sector groeit wel hard. Momenteel is ecommerce goed voor ruim 6 procent van het aantal banen in de detailhandel. Dit is meer dan 2 procentpunt hoger dan in 2012. Het aantal banen bij webwinkels nam in de periode tussen 2012 en 2016 met 21.000 toe, een toename van 56 procent.

Volgens het UWV vormen webwinkels één van de sectoren in de detailhandel met de beste baankansen. “Ook webwinkels geven aan steeds vaker last te hebben van tekorten. In het vierde kwartaal van
2018 ervaart 19 procent van de online winkels hierdoor hinder. Naast ict’ers zijn er veelal vacatures voor chauffeurs, magazijn- en logistiek medewerkers en medewerkers klantenservice.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten