Pakketten versturen buitenland

Wil je pakketten versturen naar het buitenland? Naast de verschillen in de verzendmogelijkheden heb je te maken met variaties in levertijd, kosten en serviceniveau. Ook kan het zijn dat je te maken krijgt met zaken als douaneformulieren en het inklaren van goederen. In dit artikel zetten we op een rijtje met welke aspecten je te maken kunt krijgen en waar je op moet letten als je een pakket verstuurt naar het buitenland.

Inhoud:

Nederlanders shoppen al jaren over landsgrenzen. Amazon, AliExpress maar ook luxe fashion-merken kunnen al jaren rekenen op aankopen van de Nederlandse consument. Andersom gebeurt gelukkig ook: Nederlandse webshops die internationaal van zich laten horen kunnen rekenen op klanten uit het buitenland. Maar hoe zorg je dat de bestelling daar werkelijk aankomt? Hoe kun je goedkoop een pakket versturen naar het buitenland, hoe gaat een internationale verzending eigenlijk in z’n werk en waar moet je allemaal aan denken?

Pakketten versturen naar het buitenland: de voorbereiding

pakketten versturen naar het buitenlandHet lastige aan het verzenden van pakketten naar het buitenland is dat dit niet alleen met verschillende vervoerders kan, maar ook op meerdere manieren. Voordat je het pakket uit handen geeft, kan het dus geen kwaad om te verdiepen in de verschillende mogelijkheden, voorwaarden en kosten.

Om te beginnen moet je bepalen welk serviceniveau je zoekt. Hierbij geldt: hoe sneller het pakket bij de ontvanger is, des te duurder is de verzending. Alles dat je dus via Express vervoer en via de lucht verstuurt is duurder dan via de weg of lokale postbedrijven.

Zelf verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, DPD, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend via SendCloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Verder speelt de afleverlocatie een grote rol. Pakketjes die je naar landen verstuurt die niet tot de Europese Unie horen moeten bijvoorbeeld eerst langs de douane. Dit komt omdat er voor deze landen geen vrij verkeer van goederen geldt. Om te voorkomen dat de verzending vertraging oploopt, is het belangrijk om de douaneformulieren – die je altijd bij deze landen moet aanleveren – zo volledig mogelijk in het Engels in te vullen.

Nadat de zending is goedgekeurd (dit wordt inklaren genoemd) en er eventueel invoerrechten zijn bepaald (deze kosten zijn voor de ontvanger), kan de zending door de vervoerder verder worden verwerkt.

Pakketten die je verstuurt naar landen buiten de Europese Unie gaan eerst langs de douane.

Pakketten versturen naar België

Pakketten versturen naar BelgiëVoor Nederlandse webwinkeliers is het versturen van orders naar België maar een kleine stap. Hoewel het geen kwaad kan om tarieven te vergelijken, is de kans groot dat je standaardvervoerder ook voor de Belgische markt prima voorwaarden heeft. Zo verzorgen PostNL en DHL regelmatig zendingen naar België.

Bij beide partijen kun je pakketten zowel bij een servicepunt afgeven of laten ophalen. PostNL doet de verzending in eigen beheer, DHL werkt hiervoor samen met het Belgische Bpost. Via deze partijen kan de zending binnen één a twee werkdagen worden geleverd. Omdat België lid is van de EU heb je geen douaneformulieren nodig.

Pakketten versturen naar Duitsland

Pakketten versturen naar DuitslandNet als België behoort Duitsland tot de Europese Unie. Het versturen van pakketten naar Duitsland is in grote lijnen vergelijkbaar met de verzending naar België. Veelgebruikte vervoerders voor zendingen naar onze Oostenburen zijn DPD, DHL en UPS. DHL werkt hiervoor samen met haar moederbedrijf Deutsche Post DHL. Bij DPD en UPS blijft de zending in eigen beheer. Het pakket kan binnen één a twee werkdagen op de afleverlocatie in Duitsland zijn.

Pakketten versturen naar het Verenigd Koninkrijk

Pakketten versturen naar het Verenigd KoninkrijkOp 31 januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk de EU, wat betekent dat je voor het verzenden van pakketjes naar het Verenigd Koninkrijk op termijn waarschijnlijk dezelfde richtlijnen zal moeten inhouden als bij de verzending naar overige niet-EU landen binnen Europa. Tot eind 2020 is er een transitieperiode waarin er niets verandert in de voorwaarden voor zendingen naar het Verenigd Koninkrijk.

Wat er daarna eventueel gaat veranderen is afhankelijk van de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Hierbij kun je denken aan een langere levertijd, strengere douanecontroles en hogere tarieven. De bezorging duurt tijdens de transitieperiode ongeveer twee tot vijf werkdagen. Komen er (extra) controles, dan is het pakketje waarschijnlijk minimaal een dag langer onderweg. Veelgebruikte vervoerders voor zendingen naar het Verenigd Koninkrijk zijn DPD, DHL en UPS.

Zelf verzenden of via een verzendpartij?

Internationale zendingen kun je – net als binnenlandse bestemmingen – prima zelf regelen met de vervoerder(s) van jouw keuze. Maar de kans dat je via een externe partij betere voorwaarden kunt krijgen is groot. Er zijn verschillende tussenpartijen die verzendcontracten hebben afgesloten met de grote vervoerders. Hierdoor hebben ze soms betere tarieven. Maar belangrijker nog: deze spelers zijn meestal zeer goed op de hoogte van de voorwaarden voor de verzending per vervoerder. En stel dat je douaneformulieren moet invullen, dan kun je het juiste formulier eenvoudig via hun site invullen. Voor de diensten van deze externe partijen betaal je uiteraard wel een (kleine) vergoeding.

Tips voor het versturen van pakketten naar het buitenland

Bij het boeken van een internationale verzending is het nog belangrijker om de grootte en het gewicht van het pakket goed in de gaten te houden. De toeslag voor pakketten die te groot of te zwaar blijken te zijn, is voor buitenlandse zendingen namelijk hoger dan voor binnenlandse zendingen. De voorwaarden voor de pakketten en de hoogte van de toeslagen verschillen per vervoerder.

Verder is het verstandig om alvast na te denken over eventuele retourzendingen. Het kan namelijk altijd gebeuren dat de consument toch niet tevreden is over het product en besluit om het pakket terug te sturen. Als webwinkelier ben je verplicht om duidelijk op de website te vermelden wat de retourvoorwaarden zijn voor wiens rekening de retourkosten komen. Doe je dit niet, dan zijn de kosten voor het terugsturen van het pakket automatisch voor jou.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over pakketten versturen naar het buitenland zijn:

Hoe verstuur ik een pakket naar het buitenland?

Er zijn verschillende manieren waarop je pakketten naar het buitenland kunt versturen. Je kunt het pakket naar een servicepunt brengen of laten ophalen door de vervoerder van jouw keuze. Maar er zijn ook diverse tussenpartijen die je hierbij kunnen ondersteunen.

Wanneer heb ik een douaneformulier nodig?

Voor de verzending naar landen die zijn aangesloten bij de Europese Unie heb je geen douaneformulieren nodig. Stuur je een pakket naar landen die niet bij de EU horen of landen buiten Europa, dan moet je standaard een douaneformulier invullen. Het juiste formulier kun je opvragen bij de vervoerder of tussenpartij waarbij je de zending boekt.

Hoe lang duurt het verzenden van een pakket naar het buitenland?

Pakketjes die naar België en Duitsland worden verstuurd, kunnen al binnen twee werkdagen op plaats van bestemming zijn. Maar gaat het pakketje naar een niet-EU land – en moet het door de douane – dan moet je hier minimaal één werkdag bij optellen. De snelste verzending is vaak ook de duurste oplossing. Het vergelijken van levertijden en tarieven kan dus geen kwaad.