Zakelijke iDeal-rekening via PSP alsnog verplicht

Zakelijke iDeal-rekening via PSP alsnog verplicht

Veel webwinkeliers zijn een webwinkel begonnen omdat ze een ander type onderneming simpelweg niet konden betalen. Alles waarop je kunt besparen is dan mooi meegenomen. Zo ook op die zakelijke rekening. Als je al particulier bankiert, waarom zou je dan niet die rekening gebruiken voor al je webwinkel-transacties?

Een webwinkel is een relatief goedkope onderneming om zelfstandig ondernemer mee te worden. De totale kosten zijn zeer variabel en zitten voor een groot gedeelte in de marketing of inkoopkosten en minder in de echte opstartfase. Niet voor niets beginnen veel webwinkels zonder al te veel kapitaal. Voor het overgrote deel zijn dit kansloze cowboys natuurlijk maar wie niet waagt wie niet wint. Er zitten webwinkels tussen die wel inmiddels torenhoge omzetten draaien.

Veel ondernemers besparen op een zakelijke rekening.

Een van de punten waarop je in theorie kunt besparen is een zakelijke rekening. Stiekem beginnen veel ondernemers gewoon met hun eigen particuliere rekeningnummer. Nu staat er wel in de algemene voorwaarden van de bank dat dit niet gewenst is, maar de sancties blijven uit. De wet verbiedt het ook niet en ook de Belastingdienst heeft er niet zoveel op tegen. Nadeel is wel dat je boekhouding wat omslachtiger wordt, maar als je daarmee kunt besparen, tsja dan neem je dat misschien voor lief.

Particuliere rekeningnummer niet toegestaan

Tenminste zo ging het vaak, maar banken werken dit steeds meer tegen. Ook in de ecommerce-branche is dit te merken. Zo werkte webwinkelier FireandRescue op deze manier, maar hij ontdekte dat dit niet langer wordt toegestaan, zo vertelt hij op Webwinkelforum. “Vandaag wilde ik een wijziging doorvoeren in mijn Ideal-instellingen. Voordat ik de wijziging wilde doorvoeren, heb ik gebeld met SiSow. Dit omdat zij expliciet vragen om een bankafschrift, en wie heeft die nu nog anno 2013?”

De regels zijn per 1 januari 2013 verscherpt.

“Tijdens het gesprek gaf de medewerker mij aan dat als ik een wijziging in rekeningnummer zou doorvoeren het account geblokkeerd zou worden totdat zij een kopie van mijn zakelijke bankrekening of bankpas zouden ontvangen. Hierop gaf ik aan dat ik een kleine zelfstandige was die voor zowel KvK als voor de belastingdienst niet verplicht was om een zakelijk bankrekeningnummer te hebben. Hierop antwoordde de medewerker dat het niet mogelijk is om Ideal te hebben zonder een zakelijk bankrekeningnummer die op naam moet staan van het bedrijf.” Nu accepteerden diverse PSP’s dit in het verleden wel maar na wat doorvragen kwam deze webwinkelier erachter dat de regels op dit terrein per 1 januari 2013 zijn verscherpt.

Doorslaggevend? Niet echt, maar wel vervelend

Op het forum lijken de meeste webwinkeliers er niet zo’n drukte van te willen maken en gezien het onderwerp van het topic “Einde Ideal voor kleine webshops en zelfstandigen?!?!?” draaft de vragensteller inderdaad wel een beetje door. Een zakelijke rekening kost pak ‘m beet 100 euro op jaarbasis dus als dit het einde van je webwinkel betekent, is het misschien maar goed dat die uit zijn lijden is verlost.

‘Als klant verwacht je op zijn minst een bericht en overgangsperiode.’

Aan de andere kant kunnen wij de frustratie van deze webwinkelier wel begrijpen. Deze webwinkelier maakt toevallig gebruik van Sisow maar het zal gelden voor alle PSP’s. Verschillende hebben in het verleden veelvuldig aangegeven dat een privé-rekening geen enkel probleem was. Nu kunnen ze wellicht niets aan deze verscherpte regels van iDeal doen (die worden bepaald door Currence) maar je verwacht als klant op zijn minst hiervan een bericht en overgangsperiode. Zo aan het einde van de zomer hebben veel webwinkeliers al ingekocht voor de eerste feestdagendrukte en is verlies van liquiditeit (zeker als ze je account blokkeren!) en een extra kostenpost niet iets waar je op zit te wachten. Mocht je nu dus de geldzaken van je webwinkel afhandelen via een particuliere rekening dan loop je dus de kans dat deze te zijner tijd geblokkeerd gaat worden om een reden die afgelopen jaar nog veelvuldig door PSP’s werd toegestaan, en dat lijkt ons een zware sanctie. Dus webwinkeliers, wees gewaarschuwd!

Gerelateerde berichten