menu
lightspeed ecommerce

Wat als je nu dood gaat?

Wat gebeurt er eigenlijk met al je online zaken en omgeving nadat je dood gaat? Heb je jouw e-mail, webwinkel, alle logins, social media accounts en vergelijkbare zaken zo geregeld dat ook na je dood hier een passende oplossing voor gevonden wordt?

Ik weet het. Het is geen fijne gedachte en zelf blijf ik liever van het onderwerp af. Maar nadat ik een Engelstalig berichtje las van iemand die hierover schreef, maak ik in dit geval er toch eenmalig een uitzondering voor omdat ik me voor kan stellen hoe lastig het is voor nabestaanden om dit soort zaken goed te regelen, en wat een hulp het voor hen kan zijn als de overledene er kort even over heeft nagedacht.

Bijna niemand heeft echt een testament. Van de mensen die dat wel hebben worden hier vaak enkel de meest statische zaken in beschreven. Denk aan het huis, schilderij, auto en spaarrekening. Soms wordt er een dankwoord in opgenomen aan mensen die aan het hart lagen, maar dat is dan dat.

Voor nabestaanden is de offline wereld vaak al bijna niet meer te overzien. Opeens worden allerlei zaken ontdekt die ook geregeld moeten worden. Toch is offline veel te regelen. Fysieke zaken kun je verdelen en met een krantenberichtje en dienst zijn de werkelijk naasten in stad of dorp al snel op de hoogte. Online is het vaak niet zo gemakkelijk. Als nabestaanden al op de hoogte zijn van je activiteiten dan nog is het een enorme zoektocht naar de toegang en mogelijke verdeling. Wat gebeurt er online met je Facebook credits? Met je tegoeden bij enkele online winkels? Met je Paypal account? Online heb je meestal geen enorme bedragen staan die zomaar achter blijven maar alles bij elkaar loopt dit wel elk jaar verder op.

Zeker bij de doelgroep van dit weblog. De grote webwinkels als Wehkamp en Bol.com zullen echt niet van een persoon afhankelijk zijn, maar bij veel kleine webwinkels is dit wel het geval. Veel daarvan zullen natuurlijk met de eigenaar het graf in gaan, of eeuwig als dode website op het internet blijven hangen. Maar wat met die webwinkeltjes die eigenlijk best leuk lopen? Is het niet jammer als hier niets mee gebeurt? Als de nabestaanden niet bekend zijn met alle gebruiken rond de webwinkel en deze kunnen doorzetten, verkopen of een andere oplossing voor kunnen vinden?

Dan heb ik het nog enkel over financieel kapitaal en nog niet eens over alle sociale contacten.

Wat doe je met de mensen met wie je vooral via het internet contact had? Tegenwoordig met mijn MSN Messenger, Facebook, Linkedin en Twitter account moet ik bekennen dat mijn (a)sociale wereld echt niet enkel meer beperkt is gebleven tot het dorp waar ik woon. Ik heb met mensen contact over de hele wereld. Mijn naasten weten amper met wie ik allemaal contact heb. Hoe zullen zij erachter komen dat ik ben heengegaan? Of zullen ze er geleidelijk achterkomen als ik nooit meer antwoord op berichtjes?

Wat zouden je nabestaanden eigenlijk moeten doen? Wat gebeurt er met jouw online omgeving?

Tags

Reacties