Voor het eerst meer webshops dan winkels

Voor het eerst meer webshops dan winkels

Op 1 januari 2023 telde ons land 84,1 duizend webwinkels. Dat aantal ligt voor het eerst hoger dan het aantal fysieke winkels: 82.1 duizend. Het aantal webwinkels steeg met 4.1 procent. De groei die tijdens de pandemie te zien was, zwakt dus af.

Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Het aantal fysieke winkels nam af met 1600 in een jaar. Volgens het CBS is dit de sterkste daling sinds het uitbreken van de coronapandemie.

Het aantal webwinkels nam in een jaar toe met 4.1%

In 2021 steeg het aantal webwinkels nog met 17 procent. Destijds was dit de grootste stijging van het aantal webwinkels in de eerste twee kwartalen van een jaar. De toename van 4.1 procent die dit jaar te zien is, is dus een stuk zwakker.

Meeste winkels verkopen kleding

De meest voorkomende fysieke winkels zijn kledingwinkels (13.3 duizend). Dit is een daling van 16.2 procent. Winkels in overige huishoudartikelen en supermarkten staan op de tweede en derde plek met respectievelijk 6.5 duizend en 6.4 duizend. De meeste webwinkels verkopen ook kleding en mode (19.3 duizend) en huis- en tuinartikelen (15.3 duizend).

Webwinkels met algemeen assortiment nemen toe

Fysieke winkels in overige voedingsmiddelen en speelgoedwinkels namen respectievelijk toe met 5.2 en 4.1 procent. Er zijn nu weer net zoveel speelgoedwinkels in ons land als voor de coronapandemie. Fysieke winkels in schoenen en lederwaren verdwenen het vaakst (een afname van 7.9 procent).

Het aantal webwinkels met een algemeen assortiment stijgt jaarlijks gemiddeld 32.3%

Het aantal webwinkels in voeding- en drogistwaren stijgt jaarlijks gemiddeld 25.6 procent. Webwinkels in huis- en tuinartikelen stijgen met 26.7 procent. En webwinkels met een algemeen assortiment stijgen gemiddeld met 32.3 procent het sterkst.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten