Trunkrs nog dit jaar naar België

Trunkrs nog dit jaar naar België

Trunkrs is het afgelopen jaar 500 procent gegroeid. Voor dit jaar verwacht de same-day-delivery-speler 300 tot 400 procent te plussen. Ecommerce News ging met medeoprichter Jan Wijn in gesprek over kapitaalinjecties, de komst van Amazon, kansen in het buitenland en de ontwikkelingen in same-day-delivery.

Het idee voor Trunkrs ontstond in 2015 toen Jan in de file stond en hierdoor niet op tijd thuis zou zijn om zijn pakketje in ontvangst te nemen. Hij vond het maar gek dat bestellingen voornamelijk overdag werden bezorgd, terwijl de meeste mensen juist ’s avonds thuis zijn. “En dat particulieren (vrijwel) dagelijks bepaalde routes rijden met een lege achterbank moest ook anders kunnen.”

Van deelconcept naar professioneel bezorgnetwerk

Door mensen die vanaf hun werk terugreden naar huis een aantal pakketjes voor de buurt mee te laten nemen – die ze ophaalden bij strategische plekken als tankstations – wilde Jan het aantal bezorgauto’s op de weg terugdringen. Grote partijen als V&D en Zalando zagen het concept wel zitten, maar consumenten bleken het toch prettiger te vinden om hun bestelling door professionele vervoersdiensten geleverd te krijgen.

Jan en zijn compagnon Dimitri – beiden afkomstig uit de logistiek – besloten daarop in 2017 een netwerk van vervoerders te creëren. Ze verdeelden Nederland onder in tien regio’s, met elk een eigen logistieke partner. “Wij zetten de bussen en mensen van deze partijen in, zij maken gebruik van onze IT-systemen”, zegt Jan, die graag gebruikmaakt van bestaande oplossingen.

“We zijn niet voor niets ontstaan vanuit een deelconcept”, stelt hij. Bovendien zorgt de werkwijze volgens hem voor meer flexibiliteit in de organisatie. “We benutten ongeveer twintig procent van de capaciteit van onze logistieke partners. Hierdoor kunnen we veel makkelijker opschalen dan wanneer we eigen chauffeurs in dienst zouden hebben.”

We kunnen veel makkelijker opschalen dan wanneer we eigen chauffeurs in dienst zouden hebben.

‘Nog dit jaar naar België’

In november haalde Trunkrs een investering op van 3,5 miljoen euro, die wordt ingezet om het bezorgnetwerk te verduurzamen. Het bedrijf ondersteunt partners bij de investering in elektrische voertuigen en betaalt extra voor het vervoer wanneer zij elektrisch rijden. “De eerste elektrische wagen gaat deze maand in Amsterdam de weg op.”

De kapitaalinjectie vond pas twee maanden geleden plaats, maar de scale-up denkt alweer aan een nieuwe investeringsronde voor verdere groei. “Naast Nederland zien we mogelijkheden in bijvoorbeeld Zuid-Europa en de Nordics. Maar we beginnen met een hub in Vlaanderen in de loop van dit jaar. Daarnaast blijven we in eigen land nog flink investeren in groei.

‘Over een jaar of twee, drie is same-day de nieuwe standaard’

Sinds eind vorig jaar maakt Trunkrs gebruik van het distributiecentrum van Nox Night Time Express, dat zich richt op nachtleveringen van b2b-spelers. Deze locatie zorgde ervoor dat de verwerkingscapaciteit van Trunkrs werd vergroot met maar liefst 300 procent.

Tijdens een rondleiding vertelt Jan dat er op deze locatie maximaal dertigduizend pakketten per dag kunnen worden verwerkt. “Voor nu is dit voldoende, maar ik verwacht dat we volgend jaar een extra locatie moeten inzetten.” In 2019 groeide Trunkrs met 500 procent. Voor dit jaar verwacht Jan tussen de drie- en vierhonderd procent te plussen.

Nu is het voldoende; volgend jaar moeten we een extra locatie inzetten.

Waar sommige spelers de komst van Amazon vrezen, ziet hij juist kansen. “Amazon is erg sterk in het logistieke traject. Webwinkeliers die de strijd met hen willen aangaan, moeten haast wel een vergelijkbare bezorgservice bieden”, verklaart hij. Maar ook zonder de komst van deze internetgigant verwacht Jan dat same-day-delivery in een groeiversnelling komt. “Over een jaar of twee, drie is het de nieuwe standaard.”

Trunkrs

Linda

Linda

Linda de Vries werkt sinds 2015 bij Zietuwel, waar ze zich hoofdzakelijk bezighoudt met interviews voor Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten