SwitchBay: ‘Kleine tienduizend artikelen van eigenaar gewisseld’

SwitchBay: ‘Kleine tienduizend artikelen van eigenaar gewisseld’

Na een succesvolle pilot met SecondPlayer, een online marktplaats voor tweedehands games, besloten de oprichters om dit concept breder uit te rollen. Met het in januari gelanceerde SwitchBay brengen zij verkopers en kopers van tweedehands elektronica samen. “We faciliteren momenteel zo’n tachtig transacties per dag”, aldus medeoprichter Frank Lemaire.

De Amsterdam startup liet zich inspireren door Ticketswap, waarbij particulieren veilig e-tickets kunnen (ver)kopen. Via SecondPlayer, waarbij 21.000 games een nieuwe eigenaar kregen, konden de heren al even experimenteren met de rol van tussenpartij. Het geld dat ze hiermee ophaalden, gebruikten de ondernemers om het platform verder te ontwikkelen tot SwitchBay, waar naast games een zevental andere categorieën op het gebied van consumentenelektronica wordt aangeboden.

Afdingen is geen optie

“Een gemiddeld huishouden heeft voor honderden euro’s aan ongebruikte elektronica in de kast liggen”, zegt Frank wanneer we vragen naar de keuze voor deze niche. Hij beaamt dat mensen hun producten ook kunnen aanbieden via een platform als Marktplaats of Speurders, maar het gros van de particulieren zit volgens hem niet te wachten op het gedoe dat hierbij komt kijken.

SwitchBay werkt als volgt: het geld dat de koper overmaakt via iDeal wordt vastgehouden op een derdengeldenrekening totdat hij het product heeft ontvangen. Daarnaast krijgt hij drie dagen de tijd om te bepalen of het product voldoet. Afdingen is geen optie. “We willen de koper weliswaar een webshopervaring bieden, maar het is niet de bedoeling dat hij meerdere producten bestelt om vervolgens de leukste te houden”, zegt Frank. Hij legt uit dat het bedrijfsmodel ook interessant moet blijven voor de verkoper, die verantwoordelijk is voor de verzend- en eventuele retourkosten.

‘Er zijn al duizenden producten van eigenaar gewisseld’

In totaal verdient SwitchBay tien procent op elke ‘switch’. De verkoper staat vijf procent van de verkoopprijs af en de koper betaalt vijf procent extra in ruil voor een veilige aankoop. Sinds de lancering van het platform zijn er al een kleine tienduizend producten van eigenaar gewisseld. Op dit moment focust het bedrijf zich op particulieren, al worden er ook refurbished producten verkocht van bedrijven en handelaren. Ook sluit Frank niet uit dat het aanbod wordt uitgebreid met andere elektrische apparaten zoals televisies.

Het geld dat SwitchBay hiervoor nodig heeft, hoop het eind dit jaar op te halen via een grote investeringsronde. Het is niet de eerste keer dat het bedrijf een beroep doet op externe partijen. “We zijn opgericht met eigen middelen, maar we hebben al snel investeerders aangetrokken. We zijn allemaal vrij jong. De kennis die deze ondernemers met zich meebrengen zorgt ervoor dat we minder leergeld hoeven te betalen.”

‘We willen ons concept als een olievlek verspreiden’

Hoeveel geld SwitchBay tijdens de eerste investeringsronde heeft opgehaald, mag het niet delen. Maar aangezien het genoeg was om een volledig nieuw platform te ontwikkelen en reuring in de markt te creëren, gaat het al snel om enkele tonnen. Ook deze ronde gaat het bedrijf voor een flinke investering. “Als marktplaats is het belangrijk om snel te groeien. Hoe groter je bent, des te makkelijker je klanten aan je kunt binden.”

In de afgelopen maanden hebben duizenden mensen een account aangemaakt, wat volgens Frank bevestigt dat er voldoende markt voor is. Momenteel is de startup alleen actief in eigen land, maar het concept leent zich goed voor een internationale uitrol. “In principe is Nederland groot genoeg, maar dit neemt niet weg dat we nu al voorzichtig kijken naar de kansen in Duitsland en Frankrijk. We willen onze olievlek zo snel mogelijk vergroten.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten