Startup Treedy’s voorkomt miskopen en retouren

Startup Treedy’s voorkomt miskopen en retouren

De Belgische startup Treedy’s heeft een systeem ontwikkeld dat het lichaam van een consument razendsnel in beeld brengt, waarna het is te gebruiken als model bij het online shoppen naar kleding. Het bedrijf heeft haar 3D-scanner al onder meer aan Zalando geleverd.

Dat viel gisteren te lezen in De Tijd. Daarin wordt ook beschreven hoe de 3D-scanner van Treedy’s werkt. De consument staat in zijn of haar ondergoed voor de scanner, waarna een honderdtal camera’s het lijf minutieus in beeld brengen. Dit gebeurt in een tiende van een seconde, zo vertelt medeoprichter Cedric Cauderlier. Daarna wordt het lichaam gereconstrueerd in een bestand van slechts een paar Mb groot en is het daarmee dus uiterst geschikt voor webtoepassingen.

3D-scanner in winkelcentrum?

Treedy’s maakte twee jaar geleden deel uit van een incubatorprogramma van Microsoft en is tot nu toe alleen met kapitaal van de oprichters en kennissen gegroeid. Cauderlier vindt het echter tijd om een versnelling hoger te schakelen en is op zoek naar investeerders en extra miljoenen. Eén van de mogelijkheden is om een scanner van Treedy’s in een winkelcentrum te plaatsen. “Stel je voor dat consumenten met een 3D-profiel bij Zalando een korting krijgt – wegens de kleinere kans op een miskoop en een retour – en wij daarop een commissie opstrijken.”

Ook in gewone kleding scannen

Er kan nog veel verbeterd worden aan de technologie achter Treedy’s. Zo moet de kostprijs omlaag en kan het wel wat extra functies gebruiken. “Nu worden mensen nog in hun ondergoed gescand. Dat moet in gewone kleding even nauwkeurig worden”, zo stelt Cauderlier. “En we willen algoritmes ontwikkelen die bij gewichtstoename het 3D-beeld op basis van big data aanpassen. Zo hoeft de consument niet elke keer opnieuw een scan te laten maken.”

De Belgische 3D-scanner Treedy's

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten