Sociaal werk van je webwinkel

Werk uit je webwinkel uitbesteden aan sociale werkplaats Als je webwinkel groeit en er werk uitbesteed moet worden kun je denken aan verschillende partijen die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld logistieke oplossingen. Maar waarom niet samenwerken met een sociale werkplaats? het inpakken kan goedkoper uitpakken én je doet goed voor de maatschappij.

 
Sociaal zijn is al langere tijd populair en door termen als maatschappelijk of verantwoord ondernemen zelfs bij de grootste bedrijven allang ingevoerd. Door het open karakter van het internet is online sociaal zijn nog veel belangrijker, kijk alleen maar naar de invloed van social media. Maar niet alles wat je met je webwinkel sociaal kunt doen heeft gelijk te maken met Twitter, Facebook of Hyves. Je kunt ook eens kijken of offline werkzaamheden socialer kunnen. Bijvoorbeeld taken als inpakken, stickeren of orderpicken kunnen prima worden uitbesteed aan de sociale werkplaats.
 
Wat is een sociale werkplaats?
Sociale werkplaatsen bieden mensen met een beperking die niet in aanmerking komen voor een reguliere baan een manier om deel te nemen aan de maatschappij. Doordat ze nuttig werk doen draaien deze mensen nog volop mee, en hoeven ze niet thuis op de bank te blijven zitten. 
 
Het werk dat uitgevoerd wordt via een sociale werkplaats moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo zal fysiek en mentaal zwaar werk niet in aanmerking komen. Eenvoudige werkzaamheden die gemakkelijk onder de knie te krijgen zijn, zijn geschikter voor uitvoering door de werknemers van een sociale werkplaats. Webwinkels hebben enorm veel werkzaamheden die aan deze voorwaarden voldoen. Zo is een sociale werkplaats uitermate geschikt om bijvoorbeeld het inpakken en labellen van de verzendingen of het in elkaar zetten van eenvoudige producten uit te voeren.
 
Presikhaaf bedrijven is een voorbeeld van een sociale werkplaats, het detacheert medewerkers naar verschillende dienstverlenende bedrijven en heeft daarnaast eigen werkplaatsen in de regio Arnhem. Eén van deze werkplaatsen is specifiek gericht op verpakken, en zou dus een goede partner kunnen zijn voor een webwinkel die het verpakken van verzendingen uit wil besteden.
 
Erik Gademan, hoofd logistiek van Presikhaaf bedrijven, beaamt dit. Hij is het ermee eens dat sociale werkplaatsen een geschikte partner kunnen zijn voor webwinkels die delen van het werk uit willen besteden, en zegt dat dit financieel en logistiek gezien, positief kan uitpakken voor de webwinkelier. Met maatschappelijk verantwoord ondernemen in het achterhoofd, is de sociale werkplaats een goede keuze. Zeker voor bedrijven die veel te maken hebben met het verpakken en labellen van producten: “Met name de webbedrijven die met veel handling zitten zoals ompakken, herlabelen, bestickeren, maar ook het los verzenden van goederen zijn potentieel goede klanten”, aldus Gademan.  
 
Volledig aanbod
Niet alleen de meer voor de hand liggende werkzaamheden, maar juist ook dat beetje extra dat je van een logistieke partner verwacht, is al snel mogelijk bij de sociale werkplaats. Te denken valt  aan het samenstellen van eenvoudige producten. Zolang het maar relatief eenvoudig en repeterend werk betreft waar werknemers gemakkelijk op ingewerkt kunnen worden. “Met vrij beperkte voorraden toch veel waarde toevoegen door arbeid is iets waar de sociale werkplaats als optie gewoon bezien zou kunnen worden.”
 
Sociaal? Ook gewoon financieel aantrekkelijker
“Een sociale werkvoorziening inschakelen doe je al snel vanuit het sociale oogpunt maar zou op een aantal passende gebieden vrijwel per definitie concurrerend op prijs moeten zijn.” geeft Erik Gademan aan. Wel geeft hij toe dat er alternatieven zijn die in sommige gevallen nog goedkoper werk kunnen leveren, zoals gevangenissen of de dagbesteding, en hij zegt: “Als er elders een 1:1 vergelijkbare goedkopere oplossing te vinden is dan moet men, ook al heeft men het streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen als motivatie, dit gewoon doen.”
 
Met nieuwe kabinet nog wel levensvatbaar?
Het nieuwe kabinet gaat flink bezuinigen op sociale werkplaatsen, en door strengere toelatingseisen zullen een stuk minder mensen er in de toekomst kunnen werken. Heeft dit geen negatieve invloed op het werk dat de sociale werkplaats verricht? Volgens Gademan heeft het sociaal werkbedrijf al zoveel bezuinigen overleefd, en er zijn ook positieve kanten aan deze veranderde insteek: “Bezuinigen is sinds 1998 niets nieuws voor de SW-bedrijven (..) en het steeds scherper stellen van de grenzen van het mogen werken in de SW kan mogelijk leiden tot een beter aanbod naar ‘reguliere’ bedrijven.” De huidige politieke ontwikkelingen hoeven dan ook geen negatieve invloed te hebben. 
 
Vraag ook eens een offerte aan!
Voor webwinkeliers die op zoek zijn naar extra handen is het uitbesteden van werk aan een sociale werkplaats dus zeker een optie die het overdenken waard is: “Mocht je als webwinkelier inpakwerk hebben dan zou je dom zijn om niet op zijn minst een offerte aan te vragen” aldus Gademan. 
 
En wat valt hier eigenlijk tegenin te brengen? 
Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten