Shops United: ‘Sterkste groei in middensegment’

Shops United: ‘Sterkste groei in middensegment’

Shops United is een van de grootste pakketstapelaars van ons land. Mede doordat het zowel via DHL als PostNL volume draait, heeft deze speler een flexibel aanbod naar webwinkeliers toe en een unieke kijk op de logistieke markt. Wij gingen met het bedrijf in gesprek om te horen welke ontwikkelingen zij zoal zien.

Shops United koppelt PostNL en DHL aan webwinkelsoftware of administratiesoftware. Het bedrijf heeft enkele duizenden webwinkels als klant en haar systeem geeft daarmee een unieke blik op de verzendmarkt. Afgelopen jaar was er in de media aardig wat narigheid uit die markt te lezen. Toch kan directeur Erik Langendoen aan Webwinkel Weblog bevestigen dat hij daar weinig van merkte.

‘2015 is erg vloeiend verlopen’
“Voorgaande jaren zagen we het snel als er een staking was of als de sorteercentra het niet aankonden,” zegt Erik. “2015 was daarentegen een fantastisch distributiejaar, waarin er weinig strubbelingen waren. Natuurlijk heb ik ook de berichten over PostNL en DHL gelezen, maar wat de effecten daarvan zijn op de dienstverlening van deze bedrijven vind ik veel interessanter.
Ik denk dat we met een goed gevoel kunnen terugkijken op 2015. Ik zeg niet dat er niets is misgegaan, er zijn ongetwijfeld pakketten te laat geleverd tijdens de feestdagen, maar het aantal klachten was dit jaar bijzonder laag.”

“Het is goed te merken dat de partijen hebben geleerd van voorgaande jaren. Sorteercentra werkten beter samen en waren goed op de drukte ingesteld. Dat betekent niet dat we dit jaar allemaal onze kerstaankopen op 23 december moeten gaan doen, maar de kans was in 2015 bijzonder groot dat jij nog voor de kerst je cadeautjes in huis had. De logistiek wordt in ons land steeds beter.”

‘DHL investeert 80 miljoen in parcelmarkt’
Erik verwacht dat deze kwaliteitsverbetering dit jaar door zal zetten. “Wij waren aangenaam verrast toen we lazen dat DHL komend jaar nog eens tachtig miljoen wil investeren om de concurrentie op de parcelmarkt verder aan te gaan. Dat zal de dienstverlening van DHL zeker verbeteren en PostNL zal ongetwijfeld reageren. Omdat dit de markt alleen maar ten goede komt, zijn we hier vanuit Shops United natuurlijk erg blij mee.”

Het kunnen wisselen tussen aanbieders is een van de unieke kenmerken van Shops United. “Als een verzender een storing, staking of ander probleem had, konden wij met een druk op de knop webwinkels naar de andere vervoerder sturen. Die flexibiliteit zorgde eerdere jaren voor nieuwe klanten. Dit jaar hebben we van dat soort zaken weinig gebruik hoeven maken, maar als het goed gaat met de pakketvervoerders gaat het al snel ook goed met ons. Onze klantenservice kon dit jaar de feestdagen met veel gemak aan en het geeft ons ruimte voor eigen ontwikkeling. Daarnaast heeft een goed jaar een positieve invloed op onze mond-tot-mondreclame.”

‘2 miljoen pakketzendingen in  2016’
Zo waren de eerste dagen na de feestdagen volgens Erik overweldigend. “Het aantal klanten dat via-via komt is nog nooit zo hoog geweest. En de nieuwe site die we eind 2015 lanceerden, toont nu al een conversieverbetering van ruim 30%. Waar we eind dit jaar op uitkomen? Een harde doelstelling hebben we daar niet voor. Ik hoop vooral enkele mooie nieuwe klanten te verwelkomen. Door onze makkelijke instap zijn we al jaren erg sterk in de onderkant van de markt, maar mede dankzij groeiende volumes worden we steeds interessanter voor het middensegment. Vooral de groei onder deze grotere spelers zorgt ervoor dat ik waarschijnlijk nog voorzichtig ben als ik zeg dat er in 2016 meer dan twee miljoen pakketzendingen via onze software zullen worden verwerkt!”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten