Shops United overgenomen door PostNL

Shops United overgenomen door PostNL

Sinds 7 november is PostNL 100% eigenaar van pakketstapelaar Shops United. Algemeen directeur Erik Landendoen bevestigt het nieuws telefonisch aan Ecommerce News. Hij is erg blij met de overname, al geeft hij aan we hier niet direct te veel van moeten verwachten. “Voor klanten zal dit weinig veranderen.”

Shops United werkt als tussenpersoon tussen webwinkelier en verzendorganisaties. Als je zo groot bent als Bol.com of Coolblue dan kun je zelf waarschijnlijk goed onderhandelen maar voor kleinere spelers kan het helpen om bij een collectief aan te sluiten.

Die verzendtarieven zijn altijd een hot topic in de logistiek. Eerder dit jaar speelde er nog een zaak over tarieven tussen PostNL en Shops United, die toen door de laatste gewonnen werd. Volgens Erik speelt dat verhaal geen rol in de overname. “Die staat daar helemaal los van”, geeft hij aan.

Al is een beter tarief allang niet meer de hoofdinsteek van deze partijen. Ook kunnen ze iets meer druk uitoefenen bij zoekgeraakte pakketjes of softwarematig extra dienstverlening aanbieden. Met name op dat laatste vlak liggen komende jaren nog veel uitdagingen. Zeker als er oplossingen van meerdere verzenders worden gebundeld.

PostNL-dochter gaat diensten van DHL en Van Straaten aanbieden

Een van de voordelen van de software van Shops United is dat het meerdere vervoerders kan aanbieden. Want PostNL nam in 2015 met MyParcel al een andere pakketstapelaar over, maar die biedt alleen PostNL. Shops United heeft juist als kernwaarde dat het met haar software meerdere vervoerders in een plugin kan koppelen. Wil je pakketjes met specifieke formaten of inhoud liever door een andere vervoerder verzenden? Dan kan dat vanuit een softwarepakket. Volgens Erik hoeven klanten zich daarover geen zorgen te maken. “We zijn en blijven een multi-carrier.”

Ook bevestigt hij dat het geen financiële nood is geweest. “Shops United groeit al goed. We kregen vaker aanbiedingen van investeerders, maar groeiden zonder investeerders vorig jaar met zo’n 35% en zullen dat dit jaar ook kunnen realiseren.” Om extra werkkapitaal was het volgens Erik dan ook niet te doen geweest.

“We zijn winstgevend dus kunnen onze plannen prima financieren uit de groeiende omzet.” Er was geen behoefte aan een investeerder en er komt op korte termijn dus ook geen werkkapitaalinjectie. “Ik geloof meer in groeien op eigen kracht, dan met geleend geld”, geeft hij daarop aan. Naast investeerders waren er volgens Erik ook al eerder geïnteresseerde kopers, maar verkopen aan een bedrijf dat geen verstand heeft van deze markt, zag hij niet zitten.

‘Zonder PostNL hadden we waarschijnlijk nooit bestaan’

Met PostNL wilden de eigenaren wel in gesprek. Als we hem vragen naar de relatie met PostNL, zeker  rond de periode dat de bedrijven tegenover elkaar stonden in de rechtbank, reageert Erik gelaten. “Dat was puur gericht op een meningsverschil over tarieven. Los daarvan heeft de relatie met PostNL heus dieptepunten gekend, maar het is ook het bedrijf dat vanaf de start erbij betrokken is geweest. Zonder PostNL hadden wij misschien niet bestaan.”

Voor welk bedrag het is verkocht willen ze liever niet delen maar de oud-eigenaren hebben het niet gratis weggegeven. Nadat de handtekeningen waren gezet is er wel even Champagne gedronken, al is Erik weer aan het werk as usual. Volgens Erik verandert er daarom niet veel. Shops United blijft gewoon meerdere vervoersoplossingen aanbieden en ook de aanbieders buiten PostNL blijven deel uitmaken van de dienstverlening. Zelf blijft Erik algemeen directeur van het bedrijf en in die rol is er volgens hem nog  genoeg te doen. “Er mag op papier dan een nieuwe eigenaar zijn, de ambities blijven onverminderd.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten