Shops United: ‘DHL blijft onze grootste partner’

Shops United: ‘DHL blijft onze grootste partner’

Shops United heeft de afgelopen maanden achter de schermen hard gewerkt. Met een nieuw platform, een nieuwe huisstijl en een nieuwe retouroplossing is het klaar voor een volgende groeispurt. “We groeien met vijfentwintig procent dit jaar en dus fors harder dan de markt, aldus algemeen directeur Thomas Steetskamp.

Shops United mag dan eind 2017 zijn overgenomen door PostNL, het bedrijf opereert nog steeds volledig zelfstandig. “PostNL is aandeelhouder, meer niet. Sterker nog, DHL is onze grootste verzendpartner en ik zie dit niet op korte termijn verschuiven”, aldus Thomas, die voordat hij medio 2018 aan boord kwam bij Shops United ruim tien jaar bij Nederlands grootste vervoerder werkte.

‘Geen voorkeurspositie bij aandeelhouder’

Thomas legt uit dat DHL bepaalde voordelen biedt voor de onderkant van de markt die PostNL niet heeft. “Het is niet dat we nu opeens een voorkeurspositie hebben bij PostNL. Zij hanteren voor ons dezelfde voorwaarden als voor andere spelers.” In de praktijk betekent dit dat Shops United zonder blikken of blozen voor een andere vervoerder kiest als PostNL niet biedt wat zij willen.

Zo heeft PostNL een prima internationale verzendoplossing. Toch werkt Shops United voor buitenlandzendingen samen met FedEx Cross Border, dat eveneens gebruikmaakt van het postale netwerk. “De verzending naar bestemmingen als China of de Verenigde Staten is hiermee een stuk voordeliger dan gelijkwaardige diensten van andere partijen.”

Shops United – dat in november haar tienjarig jubileum viert – richt zich op de onderkant van de markt. “Onze gemiddelde klant verstuurt tussen de 500 en 750 pakketten per jaar.” Maar ook als je slechts enkele pakketjes per jaar verzendt, kun je bij ze terecht. “Bijna negentig procent van wat we doen, is geautomatiseerd. Onze plug-and-playoplossing is gebouwd voor de massa, waardoor we er weinig extra werk aan hebben.”

Retourenproces vernieuwd

Naast het nieuwe platform en de veranderde huisstijl werkt Shops United momenteel aan een nieuwe retouroplossing, die nog voor het einde van het jaar live moet. Als webwinkelier kon je al retourlabels aanmaken, maar met de nieuwe oplossing belooft Thomas dat de retourzendingen makkelijker kunnen worden verwerkt. Zo wordt er bij elke bestelling een retourlink meegestuurd, waarbij de adresgegevens uit de oorspronkelijke track-and-tracelink worden gehaald.

In de beheeromgeving kiest de webwinkelier welke vervoerders voor de retourzendingen mogen worden geselecteerd en wat de bijbehorende kosten zijn. Door het proces te automatiseren en de uiteindelijke keuze voor de vervoerder bij de eindklant te laten, is het volgens Thomas veel minder tijdsintensief. “Geen enkele webwinkelier wordt blij van retouren, maar deze verzendingen tellen wel mee voor het verzendvolume. Mocht je er een nieuwe staffel mee bereiken, dan hebben ze dus zelfs een positieve invloed op de tarieven.”

Dit jaar verwacht Thomas zo’n vijfentwintig procent te groeien. Traditiegetrouw zorgen de laatste maanden van het jaar en de eerste maanden van het nieuwe jaar voor de grootste aanwas van nieuwe klanten. Naar eigen zeggen is dit een goede mix van startende webwinkeliers en overstappers.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten