Server oorzaak iDeal-storing Rabobank?
iDeal-betalingen via de Rabobank hebben nu ongeveer een week last van
storingen en uitval. Thuiswinkel.org komt met klare taal en
webwinkeliers zijn woedend. Maar wat is er eigenlijk precies aan de
hand? Is het probleem echt een overbelaste server, zoals de Rabobank nu opeens aangeeft?
Het was een beetje te verwachten. Zo vlak voor de feestdagen is het elk jaar mis. 2010 was een puinhoop, 2011 was niet veel beter, en gezien onze verwachtingen voor 2012 zaten we er niet ver naast. iDeal is een onbetrouwbare betaaloplossing. Niet alleen qua veiligheid, maar rond de feestdagen ook qua uptime.
Zo hadden, na ons verslagje na de eerste storingen bij Rabobank, zowel ABN Amro als SNS Bank (en dus ook Regiobank en ASN Bank) alweer storingen en Knab, nog geen week actief met iDeal, heeft alweer zijn eerste downtime vanwege werkzaamheden.
Rabobank niet ideaal
Maar het belangrijkste zijn toch wel de problemen bij de Rabobank. Inmiddels kunnen we ongeveer in de drukste week van het jaar niet op deze coöperatieve instelling rekenen. Dat maakt je boos. Of, als je een belangenvereniging bent van inmiddels veel boze mensen, maakt het je strijdvaardig.
Meest bijzondere was nog wel het vakblad Twinkle Magazine, dat woensdag schreef dat de problemen zijn opgelost. Als een vakblad dit nieuws (via Twitter nog wel) van een vrijwillige organisatie van webwinkeliers moet krijgen, dat niet gelieerd aan of eigendom is van Currence, iDeal of enig andere participant in het iDeal-netwerk, dan is er iets mis qua communicatie toch?
En blijkbaar ook met het bericht zelf want helaas pindakaas, gisteren waren er ook storingen. Op dit moment wordt aangegeven dat er half een vanmiddag gehoopt wordt op de oplossing maar de kans is aanwezig dat die, net als andere dagen deze week, op dat moment ook weer verder wordt uitgesteld. Duidelijk is dat iedereen hoopt dat we deze nachtmerrie weer snel kunnen vergeten.
Berichtgeving in de landelijke bladen, vakbladen en van de grootste belangenvereniging zorgen blijkbaar wel voor de eerste reactie van de Rabobank zelf.
Rabobank meldt een overbelaste server
Jawel. Gisteren kwam ook het eerste officiële nieuws van de Rabobank naar buiten. Ze ‘kampten met een overbelaste server‘. Yeah right. Het lijkt er echter op dat dit niet alleen een technisch probleempje is bij de Rabobank. Daarvoor duren de problemen te lang en daarvoor is de bank veel te stil rond de problemen. Het woordje deels, spreekt waarschijnlijk boekdelen in die berichtgeving. Dagelijks ligt de dienstverlening stil, en de verwachte tijd waarna het probleem zou moeten zijn opgelost zijn is te voorspelbaar. Er moet hier wel meer aan de hand zijn.
En dus ga je speculeren
Jawel. Vijf dagen Rabobank-problemen. De bank die normaal gesproken verreweg de meest stabiele iDeal-aanbieder is. Dat is reden tot de gekste gedachten! De bank ligt regelmatig onder vuur door hackers die proberen in te breken of zelfs alleen maar aanvallen om het systeem plat te leggen. Van de afgelopen twaalf maanden zijn er meerdere aanvallen bekend. Webwereld schrijft over een aanval op een buitenlandse bank, waaruit je goed kunt opmaken hoe voorzichtig een bank moet zijn zodra er alarmbellen afgaan. Dat de Rabobank in zulke gevallen zich maar beperkt kan verweren, en preventief dienstverlening uitschakelt, is eigenlijk heel logisch. Zoiets heet overmacht.
Overigens vallen de problemen zelf nog mee want ook al zien we allemaal dagenlang niets anders dan nieuwsberichten over problemen, gisteren mochten we even binnenkijken bij betalingsprovider Sisow. Een organisatie die groeit in dienstverlening, maar die groot is (geworden), juist met iDeal-betalingen. Zij zien dat Rabobank zelf in sommige gevallen tot een vijfde van de betalingsverzoeken weigert. Reden voor deze PSP om de eigen dienstverlening daarop zo te optimaliseren dat die een betalingsverzoek meerdere keren inschiet, waardoor het foutpercentage bij Sisow in die periode tot twee procent beperkt is gebleven. Jawel, storingen kunnen ook nieuwe vernieuwingen brengen.
Communicatie?
Al met al is het gewoon techniek en vooral heel veel geld. Mocht het zo zijn dat de Rabobank preventief acties onderneemt, en veiligheid boven omzet plaatst, vinden wij dat positief. En mochten de problemen veroorzaakt worden door aanvallen van buitenaf, leven wij vooral mee met de bank. Maar wat we persoonlijk niet begrijpen is waarom de Rabobank gewoon niets naar buiten brengt, of gisteren met het nieuws komt van ‘een overbelaste server.’ Als dat het probleem was, dan was een telefoontje naar elke willekeurige computerwinkel waarschijnlijk genoeg om binnen het uur enkele tientallen servers online te krijgen staan. Want het omzetverlies van webwinkels gaat wel wat verder dan dat.
Natuurlijk is het lastig om slecht nieuws te brengen. Zeker mocht er dit keer, in het ergste geval een hacker wel heel succesvol zijn geweest. Maar in een tijd als deze, en met een complete branche afhankelijk van jouw dienstverlening, kun je niet meer je kop in het zand steken.
Mocht de schade, eventuele aansprakelijkheid voor schade, of kans op verdere downtime, ook bij de Rabobank niet bekend zijn dan kun je toch op zijn minst excuses maken. Of uitleggen wat je doet om het up te krijgen? Er zijn vast mensen teruggehaald van vakanties. Er zijn vast ’s nachts mensen aan het werk. Vertel het ons maar, wij zouden iets meer informatie in dezen in ieder geval wel kunnen waarderen.
Reacties