Petitie tegen dierenhandel op Marktplaats

petitie tegen dierenhandel op marktplaatsHet VARA-programma Vroege Vogels is online een petitie begonnen tegen de ‘levendige handel in wilde dieren’ die plaatsvindt op Marktplaats.nl. Volgens de initiatiefnemers werkt de verkoop van dieren via de site illegale handel en roof uit de vrije natuur in de hand.

“Met hetzelfde gemak waarmee je op Marktplaats een set tuinstoelen op de kop tikt, kun je er een oehoe, een reiger, een eekhoorn of een python kopen. Dieren die zeer speciale zorg behoeven, maar die door de verkoop van particulieren onderling hun leven vaak slijten onder zeer onnatuurlijke omstandigheden in kooien, huiskamers en schuren”, zo valt er te lezen op de site van het radio- en televisieprogramma.

Dierenhandel op Ebay gestopt
Internethandel in wilde dieren is wettelijk toegestaan, maar de programmamakers proberen deze handel tussen particulieren onderling uit te bannen. In Amerika is zoiets al gelukt. Onder grote maatschappelijke druk is eBay in 2005 gestopt, met enkele uitzonderingen daargelaten, met de handel in dieren. Via die site kun je dus ook geen cavia, geen hond en geen kat meer kopen. Op Marktplaats kan dit nog wel. En als we even zoeken op deze site, komen we inderdaad een groot aanbod aan huisdieren, maar óók vogelspinnen, salamanders, slangen en schildpadden tegen.

Ook Amazon onder druk
Een andere ecommerce-gigant kreeg recent ook het een en ander te verduren. Amazon is namelijk onder druk gezet om de verkoop van walvissenvlees via hun Japanstalige website een halt toe te roepen. Het in Seattle gevestigde bedrijf, dat de Japanse dochteronderneming volledig in bezit heeft, hanteert een policy waarin staat dat de verkoop van niet-gelicentieerde of illegale handel in wilde dieren, waaronder de bedreigde diersoorten, is verboden. Toch vond de Environmental Investigation Agency 147 verschillende walvis-producten op Amazon.co.jp.

Nu is het hier in Nederland niet verboden om dieren te kopen van een particulier of te verkopen als particulier. Toch kunnen we ons best vinden in de gedachtegang van Vroege Vogels, want het blijft toch een oncontroleerbaar en onnatuurlijk iets, het kopen van dieren, zeker wilde dieren, via een online site als Marktplaats. Voor de medestanders van de petitie: Deze valt hier te ondertekenen.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten