Payaut verwerkt uitgaande betalingen voor marktplaatsen

Payaut verwerkt uitgaande betalingen voor marktplaatsen

De nieuwe startup Payaut denkt een gat in de markt te hebben gevonden. Het bedrijf van oud-Adyen-medewerker Ernst van Niekerk biedt marktplaatsen zonder bankvergunning de mogelijkheid geld uit te keren aan verkopers. Winkelstraat.nl en botenverhuurplatform Barqo zijn al klant.

Payaut, dat staat voor ‘payments automated’, werd opgericht door Gillis Haasnoot en Ernst van Niekerk. En laatstgenoemde werkte eerder voor Adyen, waar hij een split-payments-functie opzette. Hiermee wordt binnengekomen geld op een online marktplaats automatisch doorgestuurd naar de juiste verkopers.

Geen vergunning nodig met Payaut

Precies dat is wat Payaut aanbiedt, en dat is geen overbodige luxe. Door de Europese richtlijn PSD2 die in februari vorig jaar van kracht ging, moeten online platforms en marktplaatsen voor het beheren en uitkeren van geld een vergunning bij de Nederlandsche Bank aanvragen. Dit kost veel tijd en geld.

Door gebruik te maken van een bedrijf als Payaut, hoeven dergelijke marktplaatsen niet langer een vergunning aan te vragen en voldoen ze toch aan de regels.

Met Payaut hebben marktplaatsen geen bankvergunning nodig om geld te kunnen uitkeren.

Minder keuze aan uitgaande kant

Nu zijn er voor het verwerken van inkomende betalingen tal van payment service providers te kiezen, van Adyen tot Mollie, en van Buckaroo tot MultiSafepay. Aan de uitgaande kant is de keuze wat minder.

Zo bieden Adyen en Stripe dergelijke split payments aan, maar doen bijvoorbeeld Mollie en Buckaroo dit niet. En kiest een platform voor Adyen om het geld uit te keren aan verkopers, dan moeten ze Adyen óók gebruiken om kopers te laten afrekenen. Payaut daarentegen kan overweg met alle betaaldiensten. “Laat die verschillende payment service providers het geld naar ons storten, dan regelen wij de uitbetaling”, zo zegt Van Niekerk tegenover Business Insider.

Eerste financiering is binnen

Payaut werd in april 2019 opgericht, een jaar nadat Van Niekerk Adyen verliet. Enkele maanden na de oprichting besloten twee business angels twee ton in te leggen, zodat er twee programmeurs konden worden aangenomen. Hierna begon het balletje te rollen en nadat de eerste klanten werden binnengehaald, verhoogden andere durfinvesteerders het bedrag tot 1 miljoen euro.

In 2021 uitbreiden in Europa

Payaut is nu bezig met investeerders voor een nieuwe financieringsronde. Het bedrijf wil 2 miljoen euro ophalen, zodat het weer zo’n twee jaar vooruit kan. Ook is het bezig een Europese PSD2-licentie aan te vragen, zodat het ook in het buitenland klanten kan aantrekken.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten