Pakketjes geven 87 miljoen kilo karton en plastic per jaar

Pakketjes geven 87 miljoen kilo karton en plastic per jaar

Kartonnen dozen, plastic zakken en opvulling: jaarlijks zijn pakketjes in Nederland goed voor 87 miljoen kilo aan verzendmateriaal. Het gros daarvan belandt in de afvalbak. Niet eerder werd de afvalstroom van pakketpost opgetekend.

Recycling Netwerk Benelux heeft deze cijfers voor het eerst publiekelijk in kaart gebracht. De organisatie heeft hiervoor eigen metingen gedaan en cijfers van onder meer marktautoriteit ACM en Thuiswinkel.org geraadpleegd. Het onderzoek gaat om pakketjes voor consumenten. Zakelijk verkeer, dat een kwart van alle post uitmaakt, is niet meegenomen.

84 miljoen kilo verzenddozen

Van de 87 miljoen kilo aan verzendmateriaal gaat maar liefst 84 miljoen op aan kartonnen verzenddozen. Daarnaast is vulmateriaal van papier en plastic goed voor 2 miljoen kilo. Een kleinere 800 duizend kilo is weggelegd voor plastic verzendzakken.

Naast een hoop verpakkingsmateriaal gaat er met de briefpost nog zo’n 11 miljoen kilo papier en plastic door de voordeur. Niet verrassend bestaat het merendeel hiervan uit papieren enveloppen, naast 1,5 miljoen kilo plastic verzendhoezen.

‘Meeste verzendmateriaal komt bij afval terecht’

Met de groei van de ecommerce neemt de hoeveelheid pakketten al jaren toe. Daar kwam nog een extra impuls bij door corona-gerelateerde lockdowns. In 2020 groeide het pakketvervoer met ruim 30 procent, en afgelopen jaar bezorgde PostNL een recordaantal van 384 miljoen pakketten. Dit terwijl de briefpost blijft krimpen.

Met de groei van de ecommerce neemt het pakketvolume al jaren toe.

De aandacht voor pakketbezorging is dus terecht, aldus Recycling Netwerk Benelux: ‘Voor de productie ervan zijn grondstoffen nodig. Tijdens de productie komen milieubelastende stoffen vrij. Bovendien komen de meeste verzendmaterialen, doordat ze voor eenmalig gebruik zijn, bij het consumentenafval terecht.’

De organisatie pleit daarom voor regels vanuit de overheid, zoals een verbod op overbodige verzendverpakkingen.

Thuiswinkel: dit jaar 10% herbruikbare verpakkingen

Thuiswinkel wil dit jaar 10 procent van de pakketten in herbruikbare dozen of zakken versturen als onderdeel van het brancheverduurzamingsplan. Kartonnen dozen bestaan namelijk voor de helft uit lucht, aldus eerder onderzoek van de belangenpartij.

80% van de consumenten vindt minder plasticverbruik belangrijk.

Klanten zijn ook te porren voor een zuinigere praktijk. Uit een recente enquête van Thuiswinkel bleek al dat bijna 80 procent van de consumenten minder plasticverbruik door webwinkels belangrijk vindt. 70 procent zou überhaupt minder verpakkingsmateriaal willen ontvangen in het kader van duurzaamheid.

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft nieuws- en achtergrondartikelen, met name over duurzaamheid in de ecommerce.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten