Online shoppen bij boeren uit de regio

Online shoppen bij boeren uit de regio

Sinds deze maand is het mogelijk om online producten van boeren in de buurt te kopen. Die buurt is vooralsnog Utrecht, maar wie weet wordt Local2local wel een landelijk initiatief. Consumenten en zakelijke klanten kunnen nu zo’n 300 producten van meer dan 45 boeren uit de regio Utrecht online bestellen en laten bezorgen of afhalen.

Online eten bestellen wordt alsmaar populairder. Online bestedingen in de food/nearfood-markt zijn in het tweede kwartaal van dit jaar met 34 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van GfK. De voorspelling is dat in 2020 bijna een vijfde van de voeding via internet zal worden aangekocht, daar waar dat percentage nu op 1 à 2 procent ligt.

Een van die initiatieven die dat percentage hopelijk gaat opkrikken de komende jaren is Local2Local, een coöperatie van tientallen boeren uit de Kromme Rijnstreek, de Betuwe en de Utrechtse Heuvelrug. Tegenover het Algemeen Dagblad vertelt mede-oprichter Mark Frederiks dat de consument tegenwoordig niet meer weet waar zijn eten en drinken vandaan komen. “De keten van boer tot consument is te ingewikkeld en te lang geworden. Met Local2local brengen wij boer en consument weer dichter bij elkaar. Eten en drinken haal je via online shoppen weer direct bij de boer.”

‘Chaos aan identiteiten en commerciële beloften’
De dienst erkent dat er meer initiatieven zijn die die relatie weer proberen te versterken, maar “het resultaat is een chaos aan bewegingen, identiteiten en commerciële beloften”. Local2local zegt zich te onderscheiden van het huidige aanbod met een betaalbaar assortiment van verse en lokaal geproduceerde producten.

Online shoppen bij Local2local
Het zoekfilter van Local2local mag wel iets anders worden ingesteld…

Bij Local2local kan de consument kiezen uit allerlei producten, variërend van brood, jam, vlees en vis tot snacks, bier en advocaat met boerenjongens. De bestelling kan thuisbezorgd worden, bij een DHL Parcelshop of Parcelstation gebracht worden of bij een van de zogeheten hubs afgeleverd worden. Vooralsnog zijn er drie van zulke hubs: pluimveebedrijf Lagerweij in de Betuwe, restaurant Hajé in Nieuwegein en het Utrechtse restaurant deKleineBaron. De Rabobank Krommerijnstreek en het UMC Utrecht zijn een paar van de instanties die vaste klant van Local2local zijn geworden en regelmatig verste streekproducten bestellen.

Local2local is zeker niet het enige initiatief waar consumenten online producten van de boer kunnen bestellen. Zo is er ook de online foodmarkt Deterra, dat momenteel probeert via crowdfunding haar groeiambities waar te maken. Verder zijn er ook nog initiatieven als Streekbox, Kievit, De Krat, Streekmolen en Beebox.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten