Montapacking: ‘Eerste halfjaar 102% groei’
Toen Edwin van der Ham, eigenaar van Montapacking, twee jaar geleden besloot om te werken met open tarieven, verklaarden andere fulfilmentpartijen hem voor gek. Sterker nog, ze dachten dat dit weleens het begin van het einde kon zijn. Maar Montapacking gaat als een speer en stevent dit jaar af op een groei van ruim 100 procent.
Sinds de oprichting in 1999 groeit Montapacking, dat begon als verpakkingsbedrijf, met minimaal 25 procent per jaar. Sinds 2014 zit het bedrijf in een stroomversnelling en groeide het achtereenvolgens met 50 en 75 procent in pakketvolume. Voor dit jaar staat een toename van 100 procent op de planning, waarmee het één van de snelst groeiende bedrijven binnen de ecommerce is.
‘Wij doen niet mee met tenders’
Montapacking verzorgt de logistiek voor zo’n 350 webwinkels. Het heeft een zelfbenoemde regel dat er elke woensdag minimaal een nieuwe bij moet komen en bij ons bezoek aan het bedrijf bevestigt Edwin dat het nog altijd elke week lukt. “Dagelijks krijgen we twee a drie aanvragen van webwinkeliers die klant willen worden. Hiervan kunnen er maximaal twee per week starten. De helft van onze klanten komt vanuit een zolderkamer, de andere helft komt bij andere (fulfilment)partijen vandaan. Dat wij transparant zijn in alles wat we doen, is een belangrijke reden dat mensen graag met ons in zee gaan. Ook kun je elke dag opzeggen. Dit houdt ons scherp.”
Open tarieven en een opzegtermijn van een dag zijn niet bepaald gebruikelijk binnen de fulfilmentsector. En waar concurrenten hun beste beentje voorzetten tijdens een tender, wijst Edwin bedrijven die een tender uitzetten resoluut de deur. “Ik heb er gewoon een hekel aan”, verklaart hij. “Ik nodig bedrijven liever uit om een maand gebruik te maken van onze service, zodat ze eigenhandig kunnen ervaren hoe wij werken.”
Ondanks dat andere fulfilmentpartijen regelmatig nevenactiviteiten vervullen, focust Montapacking zich liever volledig op de logistiek en de bijbehorende technologie. Zo’n tien procent van het bedrijf bestaat uit IT’ers. Verder houden vier fulltimers zich continu bezig met research & development. Daarnaast wordt alle data uitvoerig geanalyseerd en gerankt. “Elke medewerker loopt met een horloge dat communiceert met iBeacons. Stel dat er een spoedbestelling binnenkomt, dan ziet het systeem meteen welke medewerker deze order het snelst kan afhandelen. Als het moet is een bestelling binnen een minuut het magazijn uit.”
‘De fulfilmentkosten zijn binnen vijf jaar gehalveerd’
Snelheid en efficiëntie zijn voor Montapacking vooral belangrijk om intern de groeiende volumes aan te kunnen. Extern, dus vanuit de consument gezien, is de vraag naar extra snelheid nog beperkt, want de vraag naar same day delivery is volgens Edwin nog geen half procent. Al is de behoefte er dus wel en wil hij het ook gaan aanbieden. “Op een spoedorder maak je altijd verlies. Zeker wanneer het pakketje naar één van de Waddeneilanden gaat, moeten wij flink wat geld bijleggen. Maar niet alles hoeft direct lonend te zijn, ik kijk liever naar de effecten op de lange termijn.”
Vandaar dat Edwin nu al bezig is met het terugdringen van de fulfilmentkosten. Zo is in het visieplan 2015 – 2020 vastgelegd dat deze kosten in 2020 gehalveerd moeten zijn ten opzichte van 2015. Een flinke uitdaging, maar noodzakelijk geeft Edwin aan. “De meeste Nederlandse webwinkels rekenen nog altijd verzendkosten. Logisch, maar als partijen als Alibaba fors minder rekenen, dan geeft dat wel te denken. Om daarmee te kunnen concurreren is het goed de trends in de gaten te houden.”
Een andere doelstelling is dat het bedrijf in 2020 met een factor vijf gegroeid moet zijn ten opzichte van 2015, maar dat wordt volgens Edwin een makkie. “Het volume van onze klanten is in de afgelopen jaren met gemiddeld dertig procent toegenomen. Gezamenlijk versturen zij momenteel zo’n dertigduizend pakketjes per dag. Wanneer ik het eerste half jaar van dit jaar vergelijk met vorig jaar zijn we met 102% gegroeid. We blijven natuurlijk niet met deze percentages groeien, maar de komende tijd kunnen we deze koers absoluut voortzetten.”
Reacties