Magento wint marktaandeel van osCommerce
Alhoewel osCommerce nog vaak gezocht wordt lijkt het in snel tempo marktaandeel te verliezen aan zijn jongere broertje Magento. Deze lijkt snel zijn oudere broer te overtreffen. Wat gebeurd er dan met die vele osCommerce webwinkels?
Open source webwinkels zijn al jarenlang populair
osCommerce bestaat al jaren en er zijn vele duizenden webwinkels mee gemaakt wereldwijd. Zonder twijfel was dit software pakket jarenlang de onbetwiste nummer een op het gebied van open source ecommerce software. Er zijn wel al jarenlang enkele alternatieven, zoals Virtuemart of Cubecart maar osCommerce had zo’n grote gebruikersgroep dat deze zonder twijfel de nummer een was.
Maar de open source wereld ontwikkeld zich verder en de groep van ontwikkelaars van het pakket lijken langzaam elk hun eigen weg te gaan. Verien, een bedrijf waarin enkele ontwikkelaars van osCommerce werken, is zijn eigen open source webwinkel gestart: Magento.
Magento wint snel marktaandeel
Alhoewel de software redelijk nieuw is winnen ze in rap tempo in populariteit. Met name de kenners in het vak stappen in razendtempo over. Webdesigners zijn over het algemeen zeer enthousiast als ze kennis maken met deze software. Webdesign bedrijven die veel met osCommerce werkten zijn in snel tempo over gestapt op Magento. Zo is Magento bijvoorbeeld zijn oudere broer osCommerce al voorbij als je kijkt naar de Google Trends.
Ook Odesk.com, een soort virtueel kantoor en diensten marktplaats signaleerde deze trend. Er is duidelijk meer groei en interesse naar medewerkers bij bedrijven die werken met Magento dan voor osCommerce. Dat Magento snel marktaandeel wint was ons al eerder opgevallen en beschreven wij met posts over de miljoenste download en de honderdduizend forumgebruikers op de website en met recente ontwikkelingen zoals de brug tussen Magento en Joomla. Magento is duidelijk een stayer.
Maar hoe zit het dan met osCommerce?
Een software pakket met zoveel gebruikers zal zeker niet door een enkele concurrent zomaar zonder reden uit de markt worden gedrukt. Maar er is meer aan de hand. Zo zijn de Nederlandse ontwikkelaars achter osCommerce bijvoorbeeld ook een eigen open source webwinkel formule gestart genaamd Batavi. Zen-Cart is een open source webwinkel formule welke al eerder als spinoff van osCommerce zijn eigen leven ging leiden.
Software osCommerce heeft in anderhalf jaar tijd eigenlijk al zijn core-ontwikkelaars verloren. De kans is groot dat het pakket simpelweg te complex in elkaar zit om nog een toekomst te hebben. Die tien duizenden succesvolle webwinkels die nu online staan met osCommerce hoeven misschien niet van de ene op andere dag over te stappen maar uiteindelijk zullen ze toch eens goed moeten nadenken of zij met hun webwinkel nog wel op het juiste paard wedden. Zonder security updates en aanpassingen voor de nieuwe ontwikkelingen komen ze uiteindelijk achter te liggen op concurrentie die wel met software werkt die mee gaat met zijn tijd.
Heeft osCommerce anno augustus 2009 zijn beste tijd gehad en is het tijd om over te stappen?
Reacties