Helpt deze grijparm-robot de fulfilment verder?

Helpt deze grijparm-robot de fulfilment verder?

Een robot van het Karlsruher Institut für Technologie kan grijp- en herkenhandelingen uitvoeren die momenteel nog niet automatisch door robots worden uitgevoerd. Erg snel is de robot niet, maar hij kan wel gemakkelijk artikelen uit verschillende, op elkaar gestapelde, lades herkennen en oppakken.

De robot deed mee aan de jaarlijkse Amazon Robotics Challenge en werd daarbij zevende. Geen prijs dus, maar volgens de onderzoekers van het Institut für Fördertechnik und Logistiksysteme hebben ze tijdens dit toernooi wel veel geleerd.

‘Magazijnstellingen zijn technisch uitontwikkeld’
EngineersOnline.nl schrijft dat de huidige magazijnsystemen technisch gezien zijn uitontwikkeld en dat de onderzoekers dus een volledig nieuw systeem wilden ontwikkelen dat klaar is voor de 21e eeuw. Daar waar producten nu vaak in stellingen worden geplaatst, ging het team onderzoekers met een ander opslagconcept voor de fulfilment van start. Het ging uit van objecten die in mobiele kratten om een centrale robotarm zijn geplaatst. De robot kan hierbij de lades verschuiven, zodat die bij het gewenste product kan.

‘Grijparm en zuignap kunnen verschillende voorwerpen pakken’
Het grijpen gebeurt vervolgens via een knijparm of door middel van een zuignap. “Hoewel de capaciteit van dit systeem op het eerste gezien kleiner is dan van een stellingensysteem met dezelfde oppervlakte, kan de capaciteit enigszins worden verhoogd”, zo schrijft het online platform voor engineers. “In het magazijn van de toekomst zou een tweede robot de gewenste kratten kunnen halen en brengen.”

Hoewel het zeer interessant is om te zien hoe de robot verschillende voorwerpen, zoals een doosje Kleenex of een witte doek, herkent en op basis daarvan zijn grijptechniek aanpast, is het nog maar de vraag of deze robots snel hun intrede zullen doen in de magazijnen van webwinkels. Het geheel oogt namelijk nog erg traag en wat gebeurt er als de robotarm halverwege blijft hangen? Kan een andere robot het werk dan zomaar overnemen of ligt alles een – kostbare – tijd stil?

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten