Europa staat geo-blocking niet langer toe

Europa staat geo-blocking niet langer toe

Momenteel kunnen veel Europeanen bepaalde online diensten in andere EU-landen niet gebruiken of worden ze omgeleid naar een lokale webshop waar andere prijzen gelden. Dat wil de Europese Commissie al langer tegengaan en de eerste stap is nu daadwerkelijk gezet. De Europese Raad van Ministers heeft vandaag ingestemd met maatregelen die cross-border shoppen gemakkelijker moet maken.

In mei vorig jaar, kondigde de Europese Unie aan een Digital Single Market te willen nastreven. Eén van de dingen die het daarmee wilde aanpakken was ongerechtvaardigde geo-blocking tussen EU-landen. Vanmorgen waren de lidstaten het eens over deze vorm van discriminatie. In een statement liet vice-president Andrus Ansip weten verheugd te zijn over het gemeenschappelijke standpunt van de lidstaten om geo-blocking aan te pakken.

‘In een stenen winkel gebeurt dit ook niet’

“Wanneer je een winkel in een ander EU-land binnenloopt, vraagt de eigenaar je niet om je paspoort zodat hij de prijs kan veranderen of de aankoop kan weigeren op basis van waar je vandaan komt. Toch gebeurt dit zo vaak in de online wereld, waar Europeanen de keuze niet krijgen om te kiezen vanaf welke website ze online willen kopen”, zo zei hij.

De wet is nog niet officieel van kracht, want de Europese Raad moet er nog over onderhandelen met het Europees Parlement en een daarvoor aangewezen commissie. Mocht het allemaal erdoor komen, dan mogen webwinkels dus voor klanten uit andere EU-landen geen verschillende prijzen meer rekenen. Ook mogen ze geen bestellingen uit het buitenland weigeren, al komt er geen leverplicht aan landen waar de webwinkel niet actief is.

Meer maatregelen voor Digital Single Market

In 2017 wil Ansip meer maatregelen voor een Digital Single Market hebben getroffen. Zo gaat hij voor een verbod op ongerechtvaardigde geo-blocking, wil hij roamingkosten afschaffen en wil hij dat consumenten die in hun thuisland een abonnement hebben op bijvoorbeeld Netflix, Spotify of e-books ook toegang tot die diensten hebben als ze in de EU op vakantie zijn.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten