menu
lightspeed ecommerce

Europa gaat verkopers op marktplaatsen beter beschermen

Europa gaat verkopers op marktplaatsen beter beschermen

Voor het eerst komen er in de EU regels die ervoor moeten zorgen dat bedrijven en handelaren in een ‘eerlijke, transparante en voorspelbare’ omgeving kunnen verkopen op online marktplaatsen en platforms. De Europese Commissie heeft hiervoor zeven regels opgesteld.

Dat Europa iets wil doen voor de vele online handelaren is niet vreemd. Bijna de helft van het mkb in de Europese Unie (42 procent) blijkt namelijk online marktplaatsen te gebruiken om hun producten en diensten te verkopen.

Helft verkopers op online platform ondervindt problemen

En die ondernemingen verkopen niet zonder problemen. Bijna 50 procent van de bedrijven die op dergelijke platforms actief is, ondervindt problemen. Zo’n 38 procent van de problemen met contracten blijft onopgelost, terwijl 26 procent wel wordt opgelost, maar met moeilijkheden. Met als direct gevolg dat er voor ongeveer 2 miljard euro minder wordt verkocht.

7000 online platforms en marktplaatsen in EU actief

Volgens de beleidsbepalers zijn er zo’n 7000 online platforms en marktplaatsen actief in de EU. “Daartoe behoren zowel wereldwijd actieve giganten als zeer kleine startups, die allemaal een sterke onderhandelingspositie ten opzichte van zakelijke gebruikers hebben.”

Dit zijn de zeven maatregelen waar het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie een akkoord over hebben bereikt:

  • Accounts mogen niet meer plotseling en zonder uitleg worden geblokkeerd
  • Platforms moeten duidelijke voorwaarden hebben en het tenminste 15 dagen van tevoren melden als deze veranderen
  • Marktplaatsen, maar ook zoekmachines, moeten vertellen wat de belangrijkste paramaters zijn die ze gebruiken voor hun ranking
  • Platforms moeten duidelijk bekendmaken welke voordelen hun eigen producten krijgen ten opzichte van die van anderen. Ook moeten ze vertellen welke gegevens ze verzamelen en hoe ze die gebruiken
  • Platforms moeten een intern klachtenafhandelingssysteem opzetten om zakelijke gebruikers te helpen
  • Platforms moeten meer mogelijkheden bieden om een probleem op te lossen via bemiddelaars
  • Organisaties van ondernemingen kunnen platforms voor de rechtbank dagen als die niet aan de regels voldoen

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch