Ebay voert actie voor online handel

Door middel van een handtekeningenactie wil Ebay dat Europese beleidsmakers wetgeving veranderen. Met deze verandering moet een einde komen aan beperkingen die sommige merken aan handel opleggen.

Volgens Ebay blokkeren merken steeds vaker de verkoop van luxeproducten en ook van alledaagse objecten zoals kinderspeelgoed, elektronische apparatuur, grasmaaiers en kinderwagens, of deze nu nieuw, tweedehands, echt of vervalst zijn. Daarom vragen zij klanten een petitie te ondertekenen waarin Europese beleidsmakers wordt gevraagd het mededingingsrecht aan te passen.Ebay wil een einde aan de “buitensporige beperkingen” voor verkoop op internet. Ebay Nederland stuurde de oproep vrijmagmiddag mee in de eigen nieuwsbrief. Eerder deze maand stuurde eBay UK al dezelfde oproep mee.
Bron: Webwereld.nl

Zware verkoopvoorwaarden
“Het mag fabrikanten doorgaans niet worden toegestaan om te eisen dat internetverkopers een offline winkel moeten hebben voordat zij online mogen verkopen, of zwaardere verkoopvoorwaarden op te leggen aan online verkopers. Bovenal moeten consumenten het recht hebben om objecten door te verkopen waarvoor zij hebben betaald”, schrijft Ebay in de petitie. Het Europese recht aangaande verkoop op internet wordt later dit jaar herzien.
Bron: Webwereld.nl

Vele rechtzaken
Eerder heeft Ebay al problemen met merken gehad doordat deze rechtzaken tegen Ebay hebben aangespannen omdat het, volgens de rechtzaak aanspannende partijen, mogelijk was dat niet alle produkten op Ebay werkelijk van de merkgerechtigden afkwamen. Door middel van Ebay was een mogelijkheid geschapen waarop valse artikelen verhandeld konden worden, zo werd aangegeven. Veel van deze rechtzaken heeft Ebay kunnen winnen maar het heeft wel altijd voor veel juridische problemen gezorgd. In sommige gevallen heeft Ebay ook zaken verloren. Via Google vond ik dit voorbeeld op Emerce maar uit mijn hoofd weet ik nog enkele tientallen geschillen.

Door nu zich sterk te maken op een aanpassing in de Europese wetgeving hoopt Ebay in de toekomst sterker te kunnen staan in situaties als deze. Hier kun jij als webwinkelier ook gelijk sterker mee komen te staan. De handel in sommige merken kan hiermee worden versoepeld. Als jij als webwinkelier ook vind dat online handel in merkartikelen gemakkelijker zou moeten worden kun je deze petitie bekijken en mogelijk je erbij aan sluiten.

Of ziet iemand er haken of ogen aan? Reacties zijn zeker welkom!

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten