menu

De eenzame webwinkelier

Je eigen webwinkel. Lekker bezig met je bedrijfje, zelf je werktijden indelen en nooit gezeur van je baas. Maar ook geen praatjes bij de koffieautomaat. Geen kerstpakket. En zo’n kerstborrel is toch ook wel leuk. Hoe eenzaam is de éénmans-webwinkelier?

Voor velen is het een groot voordeel van het hebben van een webwinkel: je deelt je eigen tijd in en kunt lekker werken vanuit huis. Jonge moeders onderhouden hun webwinkel terwijl de kids een middagdutje doen en startende ondernemers hoeven niet te investeren in een duur kantoor want die computer hebben ze thuis al. Heerlijk flexibel en in een vertrouwde omgeving.

Maar toch valt er ook iets te zeggen voor werken in loondienst, hoe angstaanjagend het woord ook mag klinken. Een kantoor vol collega’s om te vervelen met je dagelijks beslommeringen. De koffie die soms voor je wordt ingeschonken. En niet te vergeten die drank-overgoten kerstborrel aan het eind van het jaar.

Sociale aangelegenheden bij virtueel beroep soms een gemis

Hoewel de meeste starters heel tevreden zijn over de keuze voor zichzelf te beginnen zijn deze sociale aangelegenheden voor sommigen een gemis. Als webwinkelier, achter je computer tussen dozen vol met je producten en zonder collega’s, mis je af en toe wat aanspraak.

Dit blijkt ook uit verschillende berichten op online fora. Vaak geven starters aan te hebben gedroomd over een bestaan als zelfstandige thuiswerker toen ze nog in loondienst werkten, maar de eenzaamheid nu toch als een tegenvaller te ervaren.

Gelukkig zijn er manieren om van deze eenzaamheid af te komen en een meer sociale werkomgeving te creëren. Vooral in de donkere dagen voor kerst kan dit fijn zijn. Zo organiseerde FNV Zelfstandigen vandaag een speciale kerstpakkettenlunch voor ZZP’ers die ook wel eens een kerstpakket willen ontvangen. Zo’n honderd ZZP’ers namen deel aan de lunch, waarbij zelfgemaakte kerstpakketten onderling werden uitgewisseld.

Wies Kalsbeek en Desiree Meulemans kwamen op het idee voor de kerstpakkettenlunch vanuit hun eigen gevoel van eenzaamheid als zelfstandige. ‘Toen ik tien jaar geleden begon als zzp’er vond ik de weken rond kerst zo koud en kaal dat ik samen met Desiree besloot om een kerstpakkettenlunch te organiseren. Er bleek enorm veel animo voor te zijn en daarom besloten we om dit jaar contact op te nemen met FNV Zelfstandigen’ aldus Kalsbeek.

En dan is er nog het idee van Open Coffee. Volgens een vanuit Londen overgewaaid concept organiseert Open Coffee informele bijeenkomsten voor iedereen die ‘iets met online doet’. Tijdens zo’n bijeenkomst kan je met een kop koffie erbij brainstormen, kennis delen of ideeën bespreken. De bijeenkomsten vinden regelmatig plaats door heel het land.

Een andere optie is het delen van een kantoor met andere zelfstandigen of het huren van een bureau binnen een bedrijf. Zo zegt Dirkjan, die zeven jaar geleden begon met zijn eigen internetbureau: ‘Ik zat thuis achter mijn computer en werd gillend gek. Toen heb ik maar een werkplekje geregeld bij een bouwbedrijf, wat het meteen een stuk leuker maakte.’ Vooral de scheiding tussen werk en privé vindt hij fijn: ‘Ik had eerst het idee dat ik thuis achter mijn computertje maar een beetje zat te hobbyen.’

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan