Coolblue-topman Pieter Zwart man van één miljard?

Coolblue-topman Pieter Zwart man van één miljard?

Coolblue is de beste webwinkel van Nederland. Wederom wonnen ze de prijs bij de Thuiswinkel Awards en of je het nu wel of niet terecht vindt, niemand kan ontkennen dat de keten potentie heeft. Hoe groot die is, is een vraag die het management zich ook afgevraagd moet hebben want het lijkt erop dat twee van de drie oprichters eruit zijn gestapt!

Coolblue had afgelopen jaar een omzet van 360 miljoen euro. Dat is fors, zeker aangezien het bedrijf eigenlijk nog maar kort bestaat. En het is moeilijk om bij zoveel succes het niet een beetje hoog in je bol krijgen. Pieter Zwart gaf eerder aan dat het bedrijf nog voor 2018 één miljard euro aan omzet moet kunnen realiseren. Dat is nogal wat. Toch is het eigenlijk niet ondenkbaar want het realiseerde een omzetgroei van 45% in 2014. Nieuwe tv-reclames geven het bedrijf weer een extra aandachtboost en de award toont aan dat de experts en het huidige klantenbestand dus ook weinig te klagen hebben.

Oprichters stappen uit Coolblue

Gaat Pieter het dan werkelijk redden en is het “de eindbaas” die zegeviert? Het is glazen bol-kijken maar wel op een extra leuk moment nu uit de KVK-stukken blijkt dat twee bazen, de mede-oprichters, afgelopen december uit het bedrijf zijn gestapt. Veel is er niet bekend want de uitstappers geven in hun communicatie, zoals op Linkedin of in bedrijfscommunicatie er helemaal niets over aan. Via de nieuwe KVK-regio app kwamen we het toevallig tegen. We kwamen een nieuwe bestuurder bij Bol.com en wat ander leuk nieuws maar vooral Coolblue lijkt eruit te springen doordat twee oprichters opeens niet meer op de uitreksels genoemd staan.

Coolblue Holding BV, dat eigenaar is van Coolblue BV, heeft sinds december zelf een nieuwe eigenaar. Het gloednieuw opgerichte Coolblue Beheer BV. De enige bestuurders daarvan zijn de – ons allen bekende – Pieter Zwart en zijn CFO Maarten Keller. Maarten werkt er nu twee jaar en is dus niet een van de twee oprichters. Dat waren Paul de Jong en Bart Kuijpers. Die zijn naast hun functie ook nog eigenaar geven ze aan op Linkedin maar uit de KVK-statuten kunnen wij als bloggers dat dus niet meer terugvinden. Het lijkt stilletjes te zijn gebeurd.

Is er gecasht of waarom zijn ze weg?

Met een Thuiswinkel Gala vorige week was het natuurlijk een mooi ‘einde van de avond’-onderwerp. Werd het tijd voor de oprichters om te cashen en had Pieter dat ook beter kunnen doen? Het bedrijf wordt al jaren in de wandelgangen genoemd als een partij die een investeerder zoekt en in de geruchten gaat dat Pieter die nu gevonden zou hebben, al komen wij op de uittreksels er dus geen tegen. Ook niet in de holding, beheer-bv of in Pieter Zwart BV zelf; al is het lastig na te gaan of die niet linksom of rechtsom een business angel heeft die hem helpt. Als het bedrijf werkelijk nu al zo goed draait zal Pieter zijn mede-oprichters ook niet uit eigen zak kunnen uitkopen.

Telefonisch kregen wij helaas geen antwoord op onze vraag. Ruzie kan het in ieder geval niet geweest zijn want de oud-oprichters staan wel nog genoemd als bestuurder. Na drie maanden is er nog niets over de verandering naar buiten gebracht dus aannemelijk is dat ze nog een tijdje in functie bij Coolblue zullen aanblijven. Geen ruzie, maar verschil van mening kan natuurlijk wel. 360 miljoen euro, de beste webwinkel van het jaar, en vijftien jaar non-stop succes. Misschien is het de top en blijkt die grens van één miljard dus grootheidswaanzin. Is Pieter Zwart nu de held is met het goede inzicht óf eindigt het verhaal als een cliché waarbij uiteindelijk de onoverwinnelijke eindbaas toch ook wordt verslagen?

pieter zwart
(Bron foto: Opgelicht.nl)
Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten