lightspeed ecommerce

Affiliate programma starten?

affiliate marketing programmaAlhoewel het starten van een affiliate marketing programma eigenlijk alleen voordelen heeft, lijkt affiliate marketing onder Nederlandse webwinkels niet erg aan te slaan. In dit artikel worden de basisbeginselen van het starten met een eigen affiliate marketing programma voor je webwinkel uitgelegd.

 

Affiliate marketing blijft in Nederland maar klein
Affiliate marketing bestaat online, zelfs in Nederland, al zeker een jaar of tien. Er gaan miljoenen in om. Over 2009 was de markt in Nederland ongeveer 100 miljoen. Dat is erg veel geld maar als je bedenkt dat eenderde daarvan direct naar de reissector gaat, blijft er grofweg nog maar een 60 miljoen over. In vergelijking tot de totale online advertentieuitgaves is dat niet veel. Search engine marketing bijvoorbeeld was met 410 miljoen euro ruim 4x zo groot. 
 
In het buitenland is affiliate marketing eigenlijk een stuk populairder. In Amerika bijvoorbeeld hebben 8 van de 10 webwinkels een eigen affiliate programma
 
Wat is affiliate marketing?
Affiliate marketing betekent kortweg, dat je adverteert waarbij je advertentiekosten afhankelijk zijn van de response. Zonder response, betaal je dus niets. Wat je betalen wilt is helemaal aan jou. Jij hebt  het als adverteerder in deze dus voor het zeggen. Iets gedetailleerder gezegd: Je kunt met een affiliate marketing programma zelf aangeven wat je over hebt voor een click (bezoeker) lead (geinteresseerde) of sale (werkelijke verkoop). Afhankelijk van de response die een publisher (uitgever die jouw producten of bedrijf promoot) genereert worden de kosten berekent. Het is voor de publisher dus van net zo groot belang dat de advertentie aansluit op zijn bezoekers, en dat die ook echt geinteresseerd raken, als voor jou. Affiliate marketing is, los van een paar vaste kostenposten als je het laat uitbesteden bij een bureau, dus eigenlijk een soort no cure no pay methode.
 
Een eigen affiliate programma starten
Als kleine webwinkelier heb je misschien geen hoog online marketing budget. Ook heb je geen budget om je hele webwinkel te verbouwen. Met affiliate marketing is dat gelukkig ook meestal helemaal niet nodig. De meeste bekende webwinkelsoftware formules hebben allemaal hun eigen modules en manieren om een affiliate programma te starten. Het starten kost meestal niets. Je bedenkt wat je voor een verkoop over hebt, en laat de publisher zijn werk doen. Wat het kost hangt sterk af van wat jij er voor over hebt. De meeste affiliate programma’s bieden een percentage ergens tussen de 5% en 20% van de omzet. Dat kan enorm oplopen, maar alleen als jij dus met jouw webwinkel enorm veel verkoopt!
 
Het probleem zit hem meestal dan ook niet in het maken van een goede campagne, vinden van budget of het aanpassen van de software. Wat soms wel lastig is, is het vinden van publishers die voor jou klanten vinden. De websites die reclame willen maken voor jouw producten, zonder dat je ze vooraf kunt vertellen wat ze er eigenlijk mee gaan verdienen! Het geheim zit hem dan ook in de samenwerking. Als je voor jouw producten de perfecte match weet te vinden met een website beheerder dan kan er echt iets moois ontstaan. Verkoop jij bijvoorbeeld producten op het gebied van paardrijden? Zoek dan eens naar websites of weblogs die juist hierover schrijven. Verkopen ze zelf geen producten op hun website? Dan kun je ze vragen of ze jouw producten willen promoten op hun website, in ruil voor een stukje commissie. 
 
Je programma uitbesteden
Er zijn ook bedrijven die zich specifiek op dit matchen richten. Enkele van de bekendere van deze affiliate netwerken zijn bijvoorbeeld TradetrackerDaisycon.nl en M4N.nl.  Meestal hebben de netwerken wel vaste kosten en stellen ze wat eisen aan je campagne. Het charmante aspect van no cure no pay gaat hierdoor misschien een beetje verloren en leuker is het misschien om het geheel zelf te doen. Maar het voordeel van deze netwerken is wel dat ze al veel expertise en software in huis en vaak zijn er al honderden publishers bij deze netwerken aangesloten. Met een beetje geluk kun je dus gelijk rekenen op een grote bekendheid.
 
Reken je echter niet direct te rijk. Deze publisheres hebben vaak al hun favoriete programma’s gevonden. Meestal richten die zich maar op een of enkele programma’s en het is ook lastig hen te overtuigen. Zelf actief websites of weblogs benaderen met de vraag of ze reclame voor je affiliate programma willen maken, kan dus ook als je webwinkel bij een affiliate netwerk aansluit, zeker geen kwaad.
 
Al met al is affiliate marketing een interessante vorm van adverteren. Probeer het zelf maar!
Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten