850 malafide webwinkels offline gehaald

850 malafide webwinkels offline gehaald

De Consumentenbond heeft weer honderden webwinkels offline gehaald die nepproducten verkochten of zelfs helemaal niks leverden. Van de tweeduizend verdachte websites die werden opgespoord, werden er 850 offline gehaald door diverse domeinbedrijven.

De Consumentenbond ging op zoek naar foute webshops en vond in korte tijd tweeduizend verdachte webshops, in het Nederlands geschreven en meestal eindigend op .nl. Al deze shops verkochten (sport)schoenen, kleding of luxeproducten van bekende merken. Deze lijst werd doorgespeeld naar vier domeinregistrars: PDR (India), Registrar.eu (Nederland), 1API (Duitsland) en GoDaddy (VS). Tezamen waren zij goed voor 92 procent van de verdachte websites.

Vorig jaar haalde de politie 438 malafide webwinkels offline, een aantal dat volgens de Consumentenbond niet meer is dan een druppel op een gloeiende plaat. “Wij noteerden er nu alweer tweeduizend.”

‘Echte probleem ligt in China’

Ook creditcarduitgever ICS is zelf actief bezig met het aanpakken van nepshops, wat heeft geleid tot een afname van het aantal terugbetaling-verzoeken van duizend naar honderd per maand. Ze sporen zelf ook sites op om ze uit de lucht te krijgen. “Maar dat lukt lang niet altijd, vaak zitten ze in het buitenland. Het echte probleem ligt in China.”

‘Minstens 1 op 5 webshops is fout’

Het Groningse internetbedrijf Dataprovider schat dat er wereldwijd ongeveer 700.000 malafide webwinkels zijn, waarvan zo’n 25.000 tot 35.000 zich op Nederland richten. “Er zijn circa 90.000 bonafide Nederlandse webshops. Minstens 1 op de 5 webshops is dus ‘fout’”, zo schrijft de Consumentenbond.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten