78% van Nederlanders shopt online

78% van Nederlanders shopt online

Het aantal Nederlanders dat online shopt is weer toegenomen. Dit jaar zegt 78 procent iets in een webwinkel te hebben gekocht, terwijl dat vorig jaar nog om 76 procent ging. Het zijn met name meer ouderen die tegenwoordig online shoppen.

Dit komt naar voren in een onderzoek van CBS naar het ICT-gebruik van huishoudens dit jaar. En 78 procent van de mensen die 12 jaar of ouder is gaf aan online iets gekocht te hebben. Dat komt neer op 11,5 miljoen online shoppers in Nederland. Hiervan zegt overigens 9,4 miljoen dat ze nog in de afgelopen drie maanden voorafgaand aan het onderzoek online aankopen te hebben gedaan.

45% van senioren koopt online

Onder de 65-plussers is het aandeel online kopers in zes jaar tijd gestegen van 25 naar 45 procent. Ze komen nog lang niet in de buurt van de groep 25- tot 45-jarigen, waar inmiddels 94 procent bij webwinkels bestelt. De groep van 45- tot 65-jarigen zit daar, met 83 procent, weer wat onder.

Volgens het CBS kopen we met z’n allen vooral kleding of sportartikelen online (56 procent). In deze groep is ook de grootste groei te zien. Verder shoppen we online voor reizen en vakanties (50 procent), evenemententickets (46 procent) en huishoudelijke producten en apparaten (38 procent).

Online aankopen in 2018.

We doen vaker online aankopen

Het zijn dit jaar dus niet wederom meer mensen die online aankopen zijn gaan doen, we doen het ook váker. Zo kocht een kwart van de mensen drie tot vijf keer iets online in het afgelopen kwartaal, deed 10 procent dit zes tot tien keer en kocht 9 procent zelfs vaker dan tien keer iets via een webwinkel.

Aankoopbedrag stijgt ook

Daarnaast is het ook het gemiddelde aankoopbedrag gestegen. Eén op de vier Nederlanders gaf de afgelopen drie maanden tussen de 100 en 500 euro uit via het internet. Zes jaar geleden ging het nog om 18 procent. Het aantal mensen dat voor duizend euro of meer online shopt is in zes jaar tijd van 3 naar 6 procent gestegen.

Nederlandse webwinkels zijn nog steeds in trek bij ons: 69 procent kocht producten of diensten bij webwinkels binnen de landsgrenzen. Ongeveer een derde deed dit ook bij andere landen in de EU en bijna een kwart bestelde uit andere delen van de wereld.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten