Weer storing bij iDeal en Rabobank

Weer storing bij iDeal en Rabobank

Vanochtend is het weer mis met iDeal. Op Twitter verschijnen al enkele uren tweets van mensen die klagen over problemen met het internetbankieren bij de Rabobank. Ook klanten van ABN-Amro ondervinden hinder van de storing. Het is niet de eerste keer dat webwinkeliers last hebben van problemen bij iDeal.

Storing iDeal en Rabobank op Twitter
Op Twitter zijn er er al flink wat berichten over de iDeal storing te vinden en nu ook NU.nl een bericht heeft geplaatst over de problemen bij Rabobank, is het daar nog onrustiger geworden. Zelf geeft de bank of iDeal, net als eerdere keren maar weinig reacties. Pas na enkele uren komen er drie officiele berichten, waarbij  de bank eerst nog een bericht eruit stuurt met een spelfoutje, waardoor het lijkt alsof er in enkele gevallen klantgegevens gelekt zouden kunnen zijn. De Rabobank corrigeert dat bericht dan wel weer snel, verwijdert het oude bericht, en plaatst snel een nieuwe waaruit blijkt dat er niets gelekt wordt.

In ieder geval zorgde het gebrek aan informatie bij veel Twitteraars voor een extra ergernis. Naast de vervelende storing klagen gebruikers en webwinkelierse over het gebrek aan informatie van de bank. Verschillende internetmarketeers bieden open hun diensten aan. Reputatieschade is door socialmedia tegenwoordig snel gemaakt. Ook advertenties blijken bij problemen, soms eerder schadelijk dan positief.

storing rabobank en ideal

Oorzaak van de storing onbekend
Een oorzaak is nog niet duidelijk maar de Rabobank geeft zelf een DOS aanval als mogelijke reden. René Weishaupt van Getzenned dacht eerst nog dat iDeal in combinatie met Rabobank eruit ligt omdat er vanochtend om 10:00 een nieuw certificaat actief werd. Maar niet alleen de Rabobank, ook de ABN Amro en de ING Bank zouden volgens Ideal-checkout.nl vandaag overschakelen naar dit nieuwe iDeal-beveiligingscertificaat. Over ING komen we echter geen klachten tegen op Twitter en over ABN Amro is het ook een stuk stiller. Klachten over storingen of een trage iDeal zijn er wel maar het certicaat werkt daar in ieder geval goed.

Moederdag omzet?
Dit is niet de eerste storing en de maandag voor moederdag is normaal gesproken juist een dag met extra omzet voor webwinkels. Webwinkeliers zijn dan ook niet erg gelukkig met de gang van zaken. De verschillende banken lijken met regelmaat problemen te ondervinden in iDeal en niet zelden rond drukke dagen zoals het record vlak voor de feestdagen. Ook dit jaar tellen wij al weer verschillende storingen waarbij de storing in februari tot nu toe de langste leek te zijn. Toen was het internetbankieren bij de Rabobank en via iDeal bij alle banken een heel weekend nagenoeg onbruikbaar geweest.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten