Webwinkel is parttime baan voor 13.000 zzp’ers

Webwinkel is parttime baan voor 13.000 zzp’ers

Nederland telt op dit moment 13.316 parttime zzp’ers die een webwinkel hebben. Dat aantal is sinds 2014 met twee derde gegroeid, want toen waren er nog bijna achtduizend parttimers met een webshop.

Met de vraag ‘waarin kun je nog een webwinkel beginnen‘ lijken veel Nederlands geen enkele moeite te hebben. Want ondanks dat grote spelers als Bol.com, Blokker en Fonq hun aanbod steeds verder uitbreiden en transformeren tot heuse online marktplaatsen, ziet de zzp’er nog voldoende kansen in de markt om een webwinkel te starten.

Parttime zzp’ers met een webshop

Alleen al in de eerste zes maanden van dit jaar kwamen er volgens cijfers van de Kamer van Koophandel bijna zevenhonderd parttime zzp’ers bij met een webshop. Op dit moment zijn zo’n 270.000 Nederlanders parttime zzp’er. Dit zijn zelfstandigen die tijdens het inschrijven bij de KvK hebben aangegeven minder dan vijftien uur per week in hun bedrijf te willen steken.

Aantal parttime zzp'ers met een webshop

In vijf jaar tijd is het aantal parttimers met een webshop dus met twee derde gegroeid, van iets minder dan achtduizend in 2014 naar meer dan 13 duizend dit jaar. Webwinkeleigenaren die parttime zzp’er zijn, zijn met hun online shop vooral actief in de verkoop van kleding en andere mode. Ook webshopeigenaren die huis-, tuin- of vrijetijdsartikelen verkopen doen dit vaak naast hun betaalde werk.

Jongeren eigenaar van bijna 10.000 webshops

Het starten van een webshop is met name populair onder jongeren. Uit eerdere cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt namelijk dat bijna tweeduizend jongeren (tussen de 20 en 24 jaar oud) in het eerste kwart van dit jaar een webwinkel zijn begonnen. Aan het eind van dat kwartaal was deze groep jongeren (zowel parttimers als fulltimers) eigenaar van zo’n tienduizend webwinkels.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten