Nieuwe Icepay-tarief funest voor kleine speler

Nieuwe Icepay-tarief funest voor kleine speler

Icepay laat zijn klanten via e-mail weten dat ze met nieuwe pakketten en tarieven komen. Die zien er op het eerste gezicht interessant uit, maar als we even verder lezen hebben wij toch onze vraagtekens bij deze nieuwe strategie. Met name kleinere webwinkeliers zouden hier wel eens de dupe van kunnen worden, al begrijpen we ook de kostenstructuur voor de grote jongens niet.

Icepay is momenteel bezig met een nieuwe strategie maar nog voor die goed en wel gestart is, heeft dit weblog daar al zijn vraagtekens bij. Om te beginnen zijn de oudere pakketten vervallen. Voorheen was Icepay ook bij kleinere spelers relatief populair. Het ‘Red’-pakket was bijvoorbeeld enkele jaren geleden best voordelig met haar 9,95 vaste kosten en iDeal vanaf 0,45 cent per transactie.

Nu staan de transactiekosten de laatste tijd sterk onder druk. Verschillende aanbieders zijn gaan prijsvechten met lagere iDeal-tarieven tot gevolg. Soms tot onder de dertig cent per stuk, zelfs bij kleine aantallen. Icepay biedt in haar nieuwe tarievenstructuur iDeal aan voor 25 cent maar vraagt daarnaast ook 10 cent verwerkingskosten. En die laatste hebben een minimum van vierhonderd dus bij één iDeal-transactie zit je op 40,25. En dat elke maand!

Dat lijkt ons funest voor de kleinere spelers. Als we Icepay zelf vragen naar deze verandering geven die aan dat het is omdat het oude pakket geen creditcards aanbood en dat die toch wel essentieel zijn voor webwinkeliers en dat ze daarnaast erg scherp zijn met MisterCash, een Belgische betaalmethode. Alles bij elkaar zouden kleine klanten de verandering moeten terugverdienen omdat ze meer betalingsmethoden kunnen aanbieden. “Zo’n twintig procent verloopt via creditcards, dus je zult zien dat je met het nieuwe pakket veel meer zult verkopen!” Zo vertelt een woordvoerder telefonisch. Helaas voor hem hebben spelers als Mollie of Sisow dat al jaren en rekenen die (nog) niet met minimumaantallen. Voor nieuwe spelers is Icepay dus niet zo interessant, denken wij.

IcePay tarieven

‘Top 20-speler? Twee eurocent korting!’
Ben je een grote spelers? Daarvoor heeft de PSP een enterprise-pakket gestart waarmee voor iDeal maar 0,19 cent per transactie betaalt. Bovenop wederom die 10 cent verwerkingskosten waarvan je bij dit pakket er minimaal duizend moet afnemen. 0,29 per iDeal-transactie en minimaal duizend per maand dus, nog altijd niet zo heel erg goedkoop.

Maar we zijn pas écht verbaasd als we de staffelkorting lezen in de e-mail. Daar begrijpen wij écht helemaal niets van want zo interessant zijn die kortingen niet te noemen! Zo krijg je vanaf vijfduizend transacties één cent transactievoordeel. Bizar. Vanaf vijfduizend transacties per maand hoor je bij de serieus grotere webwinkels en kun je bij verschillende PSP’s in het middensegment onderhandelen over véél betere tarieven dan dat. Eén cent korting communiceren is hetzelfde als zeggen dat je geen grotere klanten wilt. Nog gekker wordt het als we verder lezen want vanaf 125.000 geven ze nog eens één cent korting. Reken eens even met ons mee. Dan heb je dus anderhalf miljoen bestellingen per jaar en even afhankelijk van je gemiddelde orderwaarde hoor je dan dus thuis in de toptwintig van de grootste webwinkels van Nederland. Bij alle betaalproviders betekent de top200 maatwerk, maar Icepay communiceert dus in haar algemene nieuwsbrief dat ze die spelers een extra eurocent korting geven.

Deze week publiceerde Emerce nog dat Icepay één miljoen op heeft gehaald voor groei en innovatie. Dat klinkt goed maar groei en innovatie is wel héél erg breed en onduidelijk is wat Icepay dan precies in gedachten heeft. Daarnaast heeft deze betaalaanbieder in 2013 ook al 2,6 miljoen opgehaald voor groei en dat heeft toen helaas niet geresulteerd in een directe aanval op concurrenten.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten