Leveranciers op Alibaba; zo vind je de juiste!

Leveranciers op Alibaba; zo vind je de juiste!

China is een steeds populairdere bestemming voor webwinkels om hun producten vanuit te importeren. In dit immense Aziatische land zijn tal van goedkopere leveranciers te vinden die de producten leveren die jij zoekt. Maar hoe vind je nu de beste leverancier in China? Wij helpen je met gerichte tips om via Alibaba de juiste leveranciers te vinden.

Alibaba maakt deel uit van wat ook wel de Aziatische Amazon wordt genoemd. Ondernemer Jack Ma startte de website in 1999 als een business-to-business-platform dat Chinese fabrikanten verbindt met overzeese kopers. In 2003 werd gestart met consumer-to-consumerplatform Taobao, die uitgroeide tot een van de twintig meestbezochte websites wereldwijd. De Alibaba Group Holding Limited heeft onder andere ook nog betaalmethode Alipay, ecommerce-platform Tmall, prijsvergelijker eTao en online marktplaats AliExpress.

Alibaba dus. Een website waar je als webwinkelier werkelijk van alles kunt inkopen. Maar hoe vind je nu de juiste leverancier?

Stel je wilt actiecamera’s importeren via Alibaba, zodat je die via je webwinkel weer kunt verkopen aan (Nederlandse) consumenten. Elektronica is in China goedkoop, want daar wordt de meeste elektronica gemaakt. We gaan dus op Alibaba.com zoeken naar “action camera”.

Betalende en gecheckte leveranciers zoeken

Zo’n zoekopdracht levert al snel meer dan honderdduizend resulaten op. Niet echt handig. We moeten dus slim gaan filteren, zodat we overblijven met de juiste producten van de juiste leveranciers. Op Alibaba.com kun je filteren op het type leverancier. Je wilt sowieso ‘Gold suppliers’, dit zijn leveranciers met een betaald lidmaatschap die hierdoor ook veel meer producten in hun catalogus kunnen opnemen. Ook selecteer je de optie ‘Onsite checked’, wat inhoudt dat het plaatselijke functioneren van de fabriek is gecontroleerd door Alibaba en dat een derde partij haar wettelijke bestaan heeft geverifieerd. En als laatste vink je ook de optie ‘Assessed suppliers’ aan. Dit is een door derden gemaakte beoordeling die verschillende onderdelen van het bedrijf (machines, personeel, werknemers, certificering, et cetera) onder de loep neemt.

De meest populaire provincie kiezen

Na het selecteren van deze filters zit je waarschijnlijk nog zo rond de achtduizend producten. Nog steeds veel, maar wel al een heleboel minder. Nu gaan we het aanbod verder beperken door de juiste provincie te kiezen waarin de fabriek staat. Hier kies je voor de meest populaire provincie. Waarom? Omdat in de minder populaire provincies waarschijnlijk alleen maar handelsbedrijven zitten die dus zelf de producten niet maken, maar juist met winst doorverkopen. Voor ons in dit geval niet interessant.

Leveranciers met lokale ervaring kiezen

Na het kiezen van de meest populaire provincie, ga je het productaanbod verder beperken. Je wilt waarschijnlijk in het begin met kleine hoeveelheden werken, dus kies je bij ‘Minimum Order’ voor 10. Nu bekijk je welke leveranciers nog over zijn. Als je met je muis over het ‘Gold supplier’-icoontje gaat krijg je wat snelle feiten te zien. Kijk ook naar in welke regio’s (Noord-Amerika, West- en Oost-Europa) de leverancier ervaring heeft. Dit is zeker aan te raden, want dat betekent dat de leverancier waarschijnlijk wel op de hoogte is van de specifieke landseigen vereisten en wetten.

Nu bekijk je de productpagina van de leverancier die jou tot nu toe als het beste overkomt. Heeft de leverancier een vijfjarig “Gold”-lidmaatschap? Een goed teken, want als deze leverancier de boel al eens had opgelicht, dan had Alibaba zijn account wel verwijderd en niet nog eens met 5 jaar verlengd. Bekijk verder of de prijs prima is, of je inderdaad 10 stuks kunt importeren en of de betalingsmethoden acceptabel zijn.

De beoogde leverancier checken

Om er nog meer zeker van te zijn dat we geen kat in de zak bestellen, gaan we de beoogde leverancier checken. Als je een actiecamera wilt importeren, dan wil je wel de juiste leverancier met ervaring in dit product. Bekijk dan ook diens website en onderzoek hoe zijn productportfolio eruit ziet. Verkoopt hij alleen maar consumentenelektronica of is die actiecamera juist een opvallende eend in de bijt? In dat laatste geval wil je waarschijnlijk toch importeren bij een leverancier die zich wat meer heeft toegelegd op het produceren van camera’s.

Certificaten controleren

Let op de productpagina ook op de aanwezige certificaten. Mis je iets of is iets niet duidelijk, schroom dan niet om contact op te nemen met de leverancier en om bewijs te vragen. Als Nederlandse importeur wil je onder andere letten op de aanwezigheid van het RoHS-certificaat, wat betekent dat er geen regels worden overtreden op het gebied van gevaarlijke stoffen zoals lood en kwik in elektronische apparatuur. Natuurlijk is de aanwezigheid van een CE-certificaat ook gewenst.

Nu ben je er bijna. Om echt zeker te zijn van alles, kun je ook nog persoonlijk contact opnemen met de leverancier. Klik op ‘Contact details’ en zie of je hier al wat informatie uit kan halen. Benader de leverancier en vraag hem naar de prijs voor X stuks, welke certificaten er allemaal zijn (en hoeveel extra ze kosten), wat de doorlooptijd van de productie is, welke kleuren er allemaal zijn en hoe de betaling kan plaatsvinden. Uiteraard stuur je deze offerte-aanvraag ook naar twee andere leveranciers die je tijdens je zoektocht tegenkwam, zodat je uiteindelijk je definitieve keuze kunt maken.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten