FietsUniek.nl draait ‘AfterPay-pilot’ met gespreid betalen

FietsUniek.nl draait ‘AfterPay-pilot’ met gespreid betalen

De optie ‘betalen in termijnen’ wordt al in enkele webwinkels gebruikt maar in de online fietsenbranche staat het concept nog in de kinderschoenen. Reden voor Edwin de Jong, eigenaar van de webwinkel FietsUniek.nl, om hier wat mee te doen en mede dankzij zijn contacten bij AfterPay is dat gelukt.

Klanten van FietsUniek hadden al de optie om middels een acceptgiro tot veertien dagen na ontvangst te betalen en daar is nu de mogelijkheid om te betalen in termijnen bijgekomen. De optie is net een maand live, maar heeft al tientallen geïnteresseerden getrokken. “Het kan altijd voorkomen dat je een nieuwe fiets nodig hebt, net op het moment dat je krap bij kas zit. Een iets te hoog aankoopbedrag kan dan de reden zijn om de hele koop niet door te laten gaan”, zo vertelt Edwin ons.

De oplossing draait met behulp van Mijnbetaalplan maar is technisch mede gerealiseerd via AfterPay. Deze betaalmethode heeft zelf nog niet alle vergunningen op dit gebied, maar is wel zeer geïnteresseerd in de resultaten, zo lijkt het. “Eigenlijk is er nog niet zo heel veel nieuws”, geeft Stefan van den Berg van AfterPay desgevraagd aan. “AfterPay voert momenteel op verzoek van een aantal merchants pilots uit met het servicen van een ‘gespreid betalen’-betaalproduct van een partner. AfterPay heeft verder geen rol dan het technisch ontsluiten van de betaalvorm naar de partner. Wij willen eerst goed analyseren hoe de reacties van consumenten zijn, het gebruik van dit product en wat het zowel consumenten als retailers oplevert voordat wij toekomstige besluiten nemen of wij dit betaalproduct zelfstandig of met partners breder gaan inzetten.”

Tot vijf jaar na ontvangst afbetalen
Webwinkelier Edwin lijkt echter al vrij zeker van zijn zaak. Naast het verkopen van meer fietsen, hoopt Edwin op deze manier hogere orderwaardes te stimuleren. “Door de klant de mogelijkheid te geven om gespreid te betalen, hoeft hij niet voor de goedkoopste optie te kiezen. In plaats van een stadsfiets van tweehonderd euro kan hij dan bijvoorbeeld ook kiezen voor de luxere variant van vierhonderd euro.”

Via Mijnbetaalplan kan de klant zelf kiezen welk bedrag hij aflost, met een minimum van tien euro per maand. Bang dat FietsUniek.nl nooit het aankoopbedrag van de klant ontvangt, is Edwin niet. “Voordat klanten kunnen gebruikmaken van deze service vindt er eerst een screening plaats. Wanneer blijkt dat iemand niet kredietwaardig is, vervalt simpelweg de optie om in termijnen te betalen.”

‘Ik wil gewoon de beste zijn’
Naast meer betaalopties is Edwin momenteel vrij druk met extra uitbreidingen, waarbij hij graag zijn verzamelde data inzet. Want in navolging van zijn fysieke winkel in Hillegom, wil hij nog een aantal fysieke winkels openen op strategische plaatsen. “Omdat het gros van de klanten online bestelt, weet ik precies waar mijn klanten zich bevinden én waar ze behoefte aan hebben. Zo doen onze transportfietsen het vooral in de Randstad erg goed en is er in het noorden juist veel vraag naar elektrische fietsen.”

Ook is Edwin, samen met de leveranciers, de mogelijkheden van spoedleveringen aan het onderzoeken. “Stel dat je last-minute besluit om iemand een fiets cadeau te geven en voor 00.00 uur bestelt, dan vind ik het kicken als we erin slagen om de fiets de volgende dag, voorzien van een mooie kaart, te kunnen leveren. Verder bekijken we de opties van een leasecontract. In plaats van een busabonnement kunnen klanten dan een leasecontract voor een fiets afsluiten, waarbij FietsUniek.nl de eigenaar blijft.”

In een eerder interview liet Edwin al weten dat als FietsUniek.nl jaarlijks meer dan vijftigduizend fietsen zou afzetten, het tijd zou worden voor een nieuwe uitdaging. “Op deze uitspraak moet ik toch terugkomen. Ik had verwacht dat een grotere onderneming saai zou worden, dat ik me meer eigenaar dan ondernemer zou voelen, maar niets is minder waar. Zolang je maar werkt met inspirerende mensen die je blijven aansporen om jezelf te ontwikkelen en te blijven innoveren, is het net alsof je telkens een andere onderneming hebt.”

Gerelateerde berichten