eBay en PayPal als twee losse bedrijven verder

eBay en PayPal als twee losse bedrijven verder

eBay heeft aangekondigd PayPal in 2015 af te splitsen en apart naar de beurs te brengen. Op deze manier moeten beide bedrijven beter kunnen inspelen op de groeimogelijkheden in hun eigen markt. De splitsing van eBay en PayPal komt niet uit de lucht vallen, aangezien actief aandeelhouder Carl Icahn hier al maanden op aandrong.

De top van eBay heeft een dergelijke afsplitsing al die tijd tegen gehouden, maar vandaag maakte eBay-topman John Danohoe dan toch de grote ommezwaai bekend. “EBay en PayPal zijn twee grote bedrijven met wereldwijd leidende posities in de wereld van handel en betalingen,” aldus Donahoe.

‘eBay en PayPal hebben verschillende uitdagingen’

“Al meer dan een decennium hebben eBay en PayPal wederzijds geprofiteerd van het onderdeel zijn van één bedrijf, terwijl ze een aanzienlijke waarde voor de aandeelhouders creëerden,” vervolgt Donahoe. “Maar een grondige, strategische evaluatie met ons bestuur laat zien dat het bijeenhouden van eBay en PayPal na 2015 duidelijk minder voordelig is voor elk van hen, zowel strategisch als competitief. Het industrielandschap is aan het veranderen, en elk bedrijf gaat verschillende concurrerende kansen en uitdagingen tegemoet.”

Devin Wenig, die nu nog president is van eBay Marketplaces, zal CEO worden van het nieuwe eBay-bedrijf, terwijl Dan Schulman benoemd wordt tot president van PayPal. Hiervoor bekleedde hij een soortgelijke functie bij American Express.

eBay kocht PayPal in 2002 voor 1,4 miljard dollar

eBay kocht PayPal in 2002 voor een bedrag van 1,4 miljard dollar in aandelen. Toen de omzet van PayPal richting die van eBay begon te kruipen, drong miljardair Icahn aan op de splitsing van de twee bedrijven. Hij zag hier uiteindelijk vanaf, maar liet zijn belang in eBay toenemen tot 2,5%.

PayPal heeft op dit moment meer dan 152 miljoen actieve geregistreerde accounts en dat aantal is met 15% toegenomen in het laatste kwartaal (vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden). De omzet van PayPal over de laatste maanden groeide met 19% tot zo’n 7,2 miljard dollar.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten