picqer

99dresses laat vrouwen kleding ruilen

99dresses laat vrouwen kleding ruilenWebwinkels doen het goed, mede dankzij de kledingindustrie. Vooral vrouwen kopen online regelmatig kleren. Maar sommige vrouwen moeten hun hand op de knip houden en kunnen daardoor dat ene leuke jurkje niet bestellen. 99dresses heeft hiervoor de betrekkelijk eenvoudige oplossing gevonden: het kopen en weer verkopen van kleding.

Sommige vrouwen hebben tientallen schoenen in huis, terwijl de kledingkast ook uitpuilt van de jurkjes, shirtjes, broeken en truien. En nog is het niet genoeg. Ze willen wel meer bestellen, maar het gebrek aan geld weerhoudt hen ervan. 99dresses probeert die vrouwen te helpen, door ze een platform te bieden waarbij het mogelijk is om kleding te ruilen.

“Ik heb het gevoel dat ik een kast vol met kleding heb en alsnog niks heb om te dragen”, zo omschrijft Nikki Durkin, de oprichtster van 99dresses haar situatie. “Ik ben een 22-jarige vrouw, ik heb niet zoveel geld, maar ik wil er wel leuk bijlopen. En als ik dit probleem heb en al mijn vriendinnen hebben dit probleem, laten we dan deze Oneindige Kledingkast maken”, zo zegt ze tegenover TechCrunch.

Anders dan andere kledingsites
En zo begon Durkin de kledingruil-community in haar thuisland Australië, die in vier maanden meer dan vierduizend jurken geüpload zag worden. Uiteindelijk besloot ze de Australische site te sluiten en haar geluk te beproeven op de Amerikaanse markt. Wat de site anders maakt dan andere kleding-koop-en-verkoopsites als Poshmark of Threadflip is dat 99dresses zich niet zozeer focust op de categorie ‘Prada’, maar meer op jurkjes van de Zara.

En het andere opvallende aan 99dresses is dat het geen gebruikmaakt van bestaande valuta, maar van zogenaamde ‘buttons’. Vrouwen die een jurkje uploaden, moeten die verkopen voor buttons. En in ruil daarvoor kunnen ze die buttons gebruiken om andere jurkjes via de site te kopen. Door geen echt geld te gebruiken maar buttons, stimuleert de site jou om het ‘bedrag’ wat je hebt verdiend met het verkopen van jurkjes ook weer op die site te gebruiken om andere jurkjes te kopen. Mocht je trouwens net te weinig buttons hebben voor dat ene leuke jurkje, dan kun je er een aantal extra bijkopen met echte dollars. Dat laatste is dan ook het verdienmodel van de site.

Hoewel 99dresses in zekere zin dus een koop-en-verkoopsite is, is het mede door de buttons een community geworden waar van kleding geruild kan worden. Zo kan je een jurkje kopen via de site, het één keer dragen naar een feestje en het daarna weer uploaden zodat iemand anders er van kan genieten. De koper betaalt de verzendkosten. “Het is shoppen zonder schuldgevoelens”, aldus Durkin. “Je hoeft nooit meer hetzelfde kledingstuk twee keer te dragen.”

Uitbreidingen
De site biedt op dit moment alleen nog het kopen en verkopen van jurkjes aan, maar er zullen de komende maanden meer soorten kleding online komen te staan. Ook is Durkin in overleg met campussen in heel Amerika in de hoop dat die het 99dresses-platform ook daar gaan gebruiken. Een uitbreiding van de site zodat ook mannen meer dan welkom zijn, zit niet in de planning. Dat komt omdat mannen mode anders consumeren dan vrouwen, aldus Durkin.

Gerelateerde berichten