WordPress overweegt minder basisfuncties

WordPress overweegt minder basisfuncties

Websitesoftware WordPress overweegt nieuwe toepassingen voortaan als plugins aan te bieden. Daarmee zou het programma sneller geüpdatet kunnen worden. Het voorstel komt vlak voor de lancering van de nieuwste versie van WordPress in november.

Oprichter en ontwikkelaar Matt Mullenweg van WordPress breekt een lans om nieuwe toepassingen voortaan als plugins aan te bieden. Plugins zijn uitbreidingen op het standaardprogramma. Dit schrijft hij in een blog post tijdens een conferentie voor WordPress-ontwikkelaars in de Verenigde Staten.

Toepassing in nieuwste WordPress gesneuveld

Het voorstel komt in reactie op de nieuwste versie van WordPress, 6.1, die gepland staat voor volgende maand. Daarin zou een toepassing voor afbeeldingen zitten (WebP), maar die is onlangs gesneuveld. In plaats daarvan wordt het als plugin aangeboden.

‘Luxe van snellere ontwikkeling’

Door dit voor meer functies te doen, schrijft Mullenweg, zou WordPress sneller geüpdatet kunnen worden. Bovendien moet het zorgen voor meer betrouwbare plugins, aldus de oprichter. In plaats van een losstaand bedrijf, kan een team verbonden aan WordPress deze basis-plugins maken.

“We bereiken een punt waar we redactioneel moeten zijn.”

“We bereiken een punt waar de basis redactioneel moet zijn en ‘nee’ moet zeggen tegen functies die soms zo ad hoc binnenkomen,” schrijft oprichter Mullenweg. Een plugin-first benadering zou volgens hem ‘de luxe geven van snellere ontwikkeling en releases (in plaats van drie keer per jaar)’.

Critici: ‘Plugins minder gebruiksvriendelijk’

Maar niet iedereen is enthousiast over het idee. WordPress-ontwikkelaar Jon Brown waarschuwt voor de gebruiksvriendelijkheid. Op dit moment telt WordPress al zo’n 60.000 plugins. In plaats hiervan kunnen gebruikers basistoepassingen beter aan- en uitvinken, reageert hij.

In 2009 werden basis-plugins als eerste voorgesteld.

In 2009 deden WordPress-ontwikkelaars als eerste een voorstel voor dergelijke basis-plugins. Sindsdien laait de discussie regelmatig op. De gestaakte WebP-toepassing in de nieuwste WordPress vormt opnieuw een aanleiding. Of WordPress nu echt de overstap maakt, is niet zeker.

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft nieuws- en achtergrondartikelen, met name over duurzaamheid in de ecommerce.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten