Webwinkel gerund door blinde mensen

webwinkel gerund door blinde mensenOp het Chinese webwinkelplatform Taobao.com is er een webwinkel, die er op
het eerste gezicht niet anders uitziet dan alle andere. Maar schijn
bedriegt. De webwinkel is opgericht door vier blinde mensen. Achter
de schermen werken ook nog eens zo’n twintig klantenservice-medewerkers
die eveneens blind zijn.

Voorzien van een screenreader en computers die speciaal ontworpen zijn voor blinde of slechtziende mensen, zijn de medewerkers van de webwinkel ‘Yong Xin Chuang Shi Jie’ prima in staat om met hun klanten te communiceren. De oprichters van de webwinkel zijn allen visueel gehandicapt, met aan de leiding Shen Chenxian, die haar zicht verloor in 2003 door de oogziekte glaucoom (groene staar), zo lezen we op Chinadaily.

Eerste bestelling binnen
"Toen ik blind werd, had ik het gevoel alsof ik werd verworpen door de hele wereld", aldus Shen. Ze kroop geleidelijk uit haar schulp toen ze leerde computers te gebruiken die speciaal voor blinde mensen zijn ontworpen. Toen realiseerde ze zich dat ze ‘geen nutteloos persoon’ is en dat ze iets kon doen. Ze haalde drie van haar eveneens blinde vrienden over om haar te vergezellen in het openen van een online winkel, wat in 2009 gebeurde. Bijna veertig dagen na de opening van de webwinkel kwam hun eerste bestelling binnen: een handkacheltje ter waarde van een paar yuan. Een half jaar later begon het bedrijf winst te maken.

Outsourcing klantenservice
Na wat ervaring te hebben opgedaan, verlegde de groep hun focus van online verkopen naar het bieden van  klantenservice, ook aan andere bedrijven. Ze namen meer dan twintig blinde of visueel gehandicapte mensen in dienst  en verzorgden ook de klantenservice van zes andere online winkels.

De inspanningen van deze blinde en visueel gehandicapte mensen hebben het bedrijf niet alleen winst opgeleverd, maar ook aanmoediging en waardering van zakelijke collega’s, alsmede internetters die zelf ook visueel gehandicapt zijn. Volgens de Shanghai Labor and Service Center for Disabled Persons is de webwinkel een inspiratie voor andere gehandicapte mensen die op zoek zijn naar kansen in het zelfstandig ondernemerschap. De groep rondom de webshop laat het hier dan ook niet bij zitten. Ze zijn van plan om trainingen te geven waarmee ze visueel gehandicapte mensen wegwijs kunnen maken in het runnen van een online onderneming.

Website aanpassen voor blinden en slechtzienden
Het verhaal van Shen en haar vrienden is natuurlijk een prachtig unique selling point, maar laat ook eens te meer zien dat mensen met een visuele handicap niet geheel nutteloos aan de kant hoeven te staan, maar dat zij zich prima kunnen bewegen binnen de maatschappij. En online zou dat niet anders moeten zijn. Toch zijn veel sites, waaronder dus ook veel webwinkels, niet goed toegankelijk voor blinden en slechtzienden.

Zo hebben veel websites niet bij al hun afbeeldingen alt-tags staan, waardoor een screenreader niet kan voorlezen wat er op de plek van de afbeelding te zien zou moeten zijn. Het aantal blinde online shoppers is misschien maar een kleine groep, het is er wel een die loyaal is en verder kijkt dan alleen simpele zaken als de prijs of het grootste aanbod.

 

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten