Stevige groei in mcommerce Nederland

Stevige groei in mcommerce Nederland

Steeds meer Nederlanders shoppen online via hun smartphone. Inmiddels kopen drie op de tien consumenten wel eens wat via hun mobieltje. Met name onder millennials is mcommerce in trek, al is in alle generaties een toename te zien. Het aantal babyboomers dat wel eens mobiel bestelt is bijvoorbeeld verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van Ruigrok NetPanel, dat voor het tiende jaar op rij het What’s Happening Online-onderzoek heeft uitgevoerd. Dit jaar heeft 94 procent van de ondervraagden wel eens wat online gekocht. Daarvan vond 29 procent van die aankopen plaats vanaf een smartphone. Dit mobiele apparaat is met name in trek als shoppingkanaal bij millennials. Van hen heeft meer dan de helft (53 procent) dit jaar online geshopt met behulp van hun mobieltje. Onder de groep digitieners is dit percentage 38 procent, terwijl generatie X er met 28 procent vanaf komt. Eén op de tien babyboomers deed dit jaar aan mcommerce, een verdubbeling van de situatie in 2016.

Mcommerce-cijfers van Ruigrok Netpanel

Niet iedereen vindt mobiel betalen veilig…

Alle generaties hebben ook meer vertrouwen gekregen in het betalen van online aankopen via hun smartphone. Zo ervaart bijna de helft van de digitieners (46 procent) en millennials (48 procent) als veilig. Babyboomers zijn met 30 procent hier nog steeds wat minder van overtuigd. Mensen die denken dat betalen met de mobiel niet veilig is, denken dat een smartphone makkelijker is te hacken dan bijvoorbeeld een laptop. Ook vinden ze het geen veilig idee om mobiele betalingen te doen via (onbekende of openbare) wifi-netwerken. Daarnaast zijn sommige Nederlanders bang dat hun bankgegevens in verkeerde handen terechtkomen zodra hun mobiel wordt gestolen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat Nederlanders de desktop of laptop nog steeds zien als het meest veilige apparaat om online aankopen te doen. Al is het vertrouwen in de personal computer wel iets gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Populaire betaalmethoden in Nederland

Als het aankomt op de verschillende betaalmethoden, blijkt iDeal uiteraard nog steeds de absolute nummer één in ons land. Daarnaast gebruikt bijna drie op de tien Nederlanders een creditcard om online te betalen, terwijl iets meer dan een kwart gebruikmaakt van PayPal. Ook de ouderwetse acceptgiro is nog niet afgeschreven, bijna een kwart gebruikt deze betaalmethode nog wel eens.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten