menu
lightspeed ecommerce

“Zonder het internet was ik geen ondernemer”

We interviewen met regelmaat webwinkeliers en ecommerce specialisten. Deze week een vraaggesprek met Manon Leensen die op haar 17de de webwinkel Vilja.nl opzette.

V: Hoe kwam je op het idee voor je eigen webwinkel?

 

A: Ik was actief op het ellegirlforum en begon daar met het regelen van bestellingen bij grote, buitenlandse webshops voor meerdere meiden. Die verkopen vaak leuke dingen die hier niet te verkrijgen zijn, maar om de kosten te drukken kun je beter samen bestellen. Uiteindelijk maakte ik hier een beetje winst op, en is dit uitgegroeid tot een webwinkel.

V: Wat gaf de uiteindelijke doorslag om hier echt mee door te gaan?

A: De voldoening die het gaf. Ik vind het vooral ontzettend leuk om te doen! Zo rond de leeftijd van 15/16 gaat iedereen op zoek naar een bijbaantje, zo ook ik. Ik heb een tijdje (lees: 2 weken) in een supermarkt gewerkt, maar vond dat helemaal niks. De webshop runnen vond ik super leuk, leerzaam en ik kon er eveens wat mee bij verdienen.

V: Hoe oud was je toen het allemaal begon?

A: Ik denk dat ik 16 was toen ik op het forum begon met dingen ondernemen samen met andere meisjes. Het echt starten van de webwinkel was op mijn 17e.

V: Heb je veel moeten investeren toen je het bedrijf opstartte?

 
 
A: Nee, vrij weinig. Een vriend van mij heeft de hele technische kant van de site geregeld, hier heb ik erg veel geluk mee gehad. Verder zijn er weinig opstartkosten, omdat je bijvoorbeeld geen pand en dat soort zaken nodig hebt. De eerste investering was in inventaris, en dat was ook geen schrikbarend bedrag.

V: Doe je nog iets anders naast het runnen van je webwinkel?


A: Toen ik begon, startte ik net met mijn laatste jaar VWO. Dit heb ik inmiddels afgerond, en ik studeer nu bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg.

V: Wat vind je leuk aan het hebben van een eigen webwinkel?
A: Bijna alles! Het contact met de klanten, inkopen van de kleding, het bijhouden van de trends. Zelfs de administratie vind ik niet erg om te doen.
 
V: Welke problemen kwam je tegen als jonge ondernemer? Was je leeftijd vaak een probleem?
 
 

A: Het eerste echte probleem was de zakelijke rekening. Deze kan je niet openen als je minderjarig bent. Het probleem dat daaruit voort kwam, was het ontbreken van iDeal. Daarvoor was een zakelijke rekening noodzakelijk, maar deze had ik dus niet. Verder zijn er niet veel zaken waar ik tegen aan ben gelopen.. Ik heb weinig situaties meegemaakt waarin ik bijvoorbeeld niet serieus werd genomen.
V: Denk je dat je juist bepaalde voordelen hebt van je leeftijd?

A: Jazeker, tal van voordelen! Het persbericht waarin stond dat ik op 17 jarige leeftijd een eigen webwinkel ben gestart, heeft mede zoveel respons gehad door het getal 17. Mijn jonge leeftijd riep blijkbaar bewondering op, en op die manier heb ik veel free publicity kunnen binnenslepen. Verder is het een voordeel dat ik nu vrij risicoloos kan ondernemen. Ik heb geen vaste lasten als huur en geen baan die ik ernaast moet doen.

V: Levert de webwinkel je nu voldoende op om van rond te komen?

 
 

A: Ik krijg nu studiefinanciering, en voor mij is dat in principe al voldoende om van rond te komen. Ik woon samen met een vriendin anti-kraak in Den Bosch, dus daarvoor betalen we ieder slechts een bedrag van ongeveer 150 euro in de maand. Mijn ouders betalen mee aan school, dus veel meer heb ik niet nodig. Maar het is een leuk extraatje! 

V: Hoe zie je je toekomst? Denk je dat je altijd internet ondernemer zal blijven?


A: Ik hoop dat Vilja.nl uitgroeit tot een grote naam onder de online fashion shops. Ik heb nu nog geen plannen om ermee te stoppen, en het ondernemer zijn bevalt me ook goed. Of ik er na mijn studie nog steeds zo over denk weet ik niet. Misschien wil ik dan wel bij een groot accountantskantoor gaan werken.

V: Hoe reageren leeftijdsgenoten op wat je doet? Vooral toen je nog jonger was?

A: Ik heb het niet rondgeroepen. Mijn klas kwam er pas vrij laat achter waar ik mee bezig was, toen mijn mentor me toevallig had gespot in een artikeltjes in de Dag (gratis dagblad). Toen wisten ze geloof ik niet goed wat ze zich erbij voor moesten stellen, en hebben ze er ook niet veel over gevraagd. De meeste van mijn vriendinnen vinden het wel erg leuk! Mijn nieuwe studiegenootjes zijn (nog) niet op de hoogte, geloof ik!

V: Je hebt de site helemaal zelf ontworpen toch? Waar haal je alle kennis hiervoor vandaan?

A: Ik heb een hele grote stem gehad in de vormgeving. Het logo en de kleuren bijvoorbeeld zijn wel van mijn hand, maar echt de technische kant heb ik volledig aan een vriend te danken. Hij heeft net zo lang met mij geprutst tot het volledig naar mijn zin was.

V: Hoe kwam je op het idee voor de naam en het vogeltje als logo?


A: De naam is Zweeds voor wensen of willen. Ik zocht nog een naam en stuitte toevallig op dit woord. Ik vond het wel vrouwelijk en toepasselijk klinken. Het vogeltje is een kolibrie, daar was ik al een tijdje gek van. Dat vind ik een erg mooi en apart vogeltje!

V: Doe je alle inkopen zelf? En waar let je op bij het inkopen van producten?


A: Ja ik doe alle inkopen zelf. Ik let vooral op de originaliteit en de prijs. Het moet nét even anders zijn dan in de winkel, maar zeker wel betaalbaar blijven. Als het lijkt op dingen die zijn gespot bij de celebs, is dat zeker een pre. 

V: Hoe ben je aan je leveranciers gekomen?


A: Al mijn leverancier komen tot nu toe nog via Google. Ik heb ze nooit gesproken of gezien, maar doe online zaken. 

V: Heb je nog tips voor andere jonge ondernemers?


A: Marktplaats en Ebay zijn goede platforms om je ‘handeltje’ te testen en te beginnen. Het is geheel risicoloos en je kunt wat ervaring opdoen, en kijken of er interesse is in je product.

V: En wat denk je dat de belangrijkste aandachtspunten zijn voor webwinkeliers?


A: Het hebben van een overzichtelijke, nette site en een origineel en betaalbaar assortiment.

V: Denk je dat het feit dat het internet er is en je er ook echt mee opgegroeid bent ervoor gezorgd heeft dat je nu ondernemer bent. Of zou je anders nu waarschijnlijk ook ondernemer zijn maar dan met je eigen offline winkel?
A: Het is lastig om een wereld zonder internet voor te stellen, omdat ik er inderdaad mee opgegroeid ben. Het heeft wel vele opstart moeilijkheden en kosten weggenomen. Zonder internet was ik denk ik geen ondernemer geworden met een offline winkel.
Neem eens een kijkje op Vilja.nl

 

Tags

Reacties