menu

Zoeksoftware Sooqr neemt failliete Qweery over

Zoeksoftware Sooqr neemt failliete Qweery overSooqr Search & Navigation heeft deze week de zoektechnologie en goodwill van het onlangs failliet verklaarde Qweery overgenomen. Hiermee kan Sooqr, dat door webwinkels en weblogs wordt gebruikt als interne zoekmachine, haar eigen technologie aanscherpen en uitbreiden. Het drie jaar oude bedrijf overweegt ook uit te breiden naar het buitenland.

Qweery was een leverancier van onsite-search en -navigatie. Door een geschil met een partner kon het Amsterdamse bedrijf haar klanten niet langer technisch bedienen. Vorige maand vroeg het faillissement aan en begin deze maand werd het dan ook daadwerkelijk failliet verklaard. Concurrent Sooqr neemt nu de technologie voor instant search en de handelsnaam van Qweery over.

Zoekmachine in webwinkel
“We hebben niet direct het voornemen om de techniek van Qweery te gaan gebruiken. We kijken waar we onze technologie eventueel kunnen aanscherpen of uitbreiden”, zo legt CEO Erik Keegstra van Sooqr het uit. Het bedrijf heeft in Nederland ecommerce-klanten als Phone House en Tele2 maar mag ook Frankwatching, Marketingfacts en Emerce tot de klantenkring rekenen. De technologie wordt dan ook niet alleen aan webwinkels aangeboden, al is het daarmee wel gestart toen het in 2011 met Phone House Nederland begon met het maken van “de ultieme zoekmachine om hun aanbod sneller en beter beschikbaar te maken”. Sooqr verzorgt op dit moment de ‘search’voor zo’n zeventig webwinkels en naar eigen zeggen groeit dat aantal met de dag.

Groei door introductie Magento-extensie
Dat laatste komt vooral door de introductie van hun extensie voor Magento-webwinkels. “We hebben meerdere buitenlandse partijen aangesloten via de extensie en dat aantal gaat de komende tijd alleen nog maar groeien. We gaan kijken wat we daar nog meer mee kunnen doen in het kader van maatwerk en consultancy”, aldus Keegstra.

Wat dat betreft is een uitbreiding naar het buitenland niet ondenkbaar. “Nederland is te klein voor ons; wij moeten het hebben van massa. Onze technologie en de systemen zijn klaar voor groei, we hebben het schaalbaar en robuust uitgevoerd. In Nederland worden we graag marktleider, maar onze ambities stoppen niet bij de grens. Wij willen de groei ook graag in het buitenland vinden.” Maar voordat dat gebeurt, zal eerst tijd worden besteed aan het aansluiten van klanten van Qweery op het platform van Sooqr. Ook zullen er nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd; Keegstra verwacht daar de komende twaalf maanden nog niet klaar mee te zijn.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch