menu
Zapper moet betalen sneller maken

Zapper moet betalen sneller maken

Er zijn inmiddels tientallen mobiele betaalapps op de markt, dat het lastig wordt om je als speler nog te onderscheiden. Zapper is ook zo’n betaalapp, maar die heeft als voordeel dat het al in een aantal serieuze markten actief is. Waaronder Nederland. Wat is Zapper en wat kun je er als webwinkelier mee?

In ons land heeft Zapper zich nog voornamelijk geprofileerd als een app die betalingen in restaurants moet vergemakkelijken. Het feit dat de startup zich niet op één sector richt maar op meerdere (restaurants, taxi’s, facturen en webwinkels), lijkt ons zowel haar kracht als haar zwakte.

Zapper noemt zich dus “een mobiele app, die betalingen en ecommerce snel, gemakkelijk en veilig maakt”. Het werd in 2013 gelanceerd in Zuid-Afrika, maar pas nadat het bedrijf erachter besloot om eerst de internationale markten te verkennen. Zo kon het dat Zapper al actief was in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Frankrijk, Spanje, België en dus ook ons land, voordat het in Zuid-Afrika live ging. Zapper is nu gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

QR-code inscannen en er is betaald
De basis van de app is de QR-code. Wanneer je bijvoorbeeld als restaurant gebruik maakt van de diensten van Zapper, dan kunnen klanten betalen met hun smartphone zonder dat de bediening nog eens moet terugkomen om de betaling aan te nemen of de mobiele pinautomaat mee te nemen. Een QR-code wordt namelijk op de rekening geprint, zodat de klant die kan betalen via de Zapper-app en geen portemonnee hoeft te trekken. Als de betaling is geslaagd, krijgt zowel het restaurant als de gast een melding.

Op een soortgelijke manier werkt Zapper ook voor andere branches. Zo kunnen passagiers met één druk op de knop hun taxirit betalen (waarbij de taxichauffeur geen kosten kwijt is aan hardware of maandelijkse fees, alleen een installatie-uitgave), kunnen bedrijven Zapper gebruiken om facturen naar klanten te sturen en kunnen webwinkels ervoor zorgen dat mobiele gebruikers niet zitten te klungelen met het invullen van wachtwoorden, registratieformulieren en dergelijke.

Zapper voor webwinkels
Zapper zegt dat het platform waarop de webwinkel is gebaseerd geen enkele rol speelt. “Of u nu een beheersysteem zoals WordPress, Joomla, Drupal of een hele andere oplossing gebruikt: u kunt onze plug-ins voor Zapper voor webwinkels in slechts een paar muisklikken installeren.”

Het grootste probleem met dergelijke apps is dat er voor het uiteindelijke betalen alsnog eerst een app geïnstalleerd moet worden. Niet elke klant wil dat; die trekt waarschijnlijk toch liever de portemonnee, want dat kost hem – in ieder geval op dat moment – minder moeite. Maar voor vaste klanten kan de Zapper-app wel uitkomst bieden. Als de app eenmaal is geïnstalleerd en de registratie is voltooid, dan is op deze manier betalen inderdaad net wat handiger en sneller dan het ‘ouderwetse’ betalen.

Ook staat of valt het succes van een betaal-app met het gebruik ervan. Als geen webwinkel of restaurant deze betaalmethode aanbiedt, dan zal ook geen consument het gebruiken. En als geen consument het gebruikt, waarom zou een webwinkel of restaurant dan zo ver gaan om QR-codes op hun bestelpagina of rekening te tonen?

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch