menu

“Wij moeten de grootste worden”

Om een beeld te krijgen van de branche interviewen we met regelmaat webwinkeliers en internet-ondernemers. Dit keer gaan we in gesprek met Jeroen Bouman, medeoprichter van de Online Muziekschool.

V: Wat is de Online Muziekschool precies?

A: De Online Muziekschool biedt muzieklessen aan via het internet. Je kunt via ons een blok of een complete cursus van gitaarlessen aanschaffen. Aan de hand van videomateriaal en duidelijke uitleg krijg je dan online gitaarles. Om de drie lessen is er een feedback moment, waarbij je een via de webcam opgenomen video van je prestaties naar een docent mailt. De docent geeft je vervolgens feedback en zegt wat er beter kan.

V: Hoe kwam je op het idee?

A: Ik heb muziektechnologie gestudeerd en had al een bedrijf waarmee we muzieklessen aanboden aan scholen. Ik had daarvoor veel contact met muziekscholen en kwam ook veel op middelbare scholen en ik merkte dat muzieklessen nog erg traditioneel werden aangepakt. Ze maakten nauwelijks gebruik van e-learning. Verder waren op het internet verschillende lesvideo’s te vinden van wisselende kwaliteit. Het is voor iemand die een instrument wil leren spelen moeilijk om deze op kwaliteit te beoordelen en bovendien mist het contactmoment. Wij wilden dus digitale lessen van betere, betrouwbare kwaliteit leveren met persoonlijk contact met een echte docent.

V: Wat denk je dat het voordeel is van gitaar leren spelen via het internet?

A: Dat je de les kunt volgen wanneer je zelf wilt. Je hoeft niet op een bepaalde tijd ergens te zijn en het werkt dus ook wanneer je niet zoveel tijd hebt. Verder kun je de lessen ook terugkijken, terwijl je bij traditionele muzieklessen de helft ook al snel vergeet en deze niet even terug kunt kijken. Daarnaast is het heel laagdrempelig: je hoeft niet samen te spelen met anderen en te laten horen wat je kan maar doet het meer op je gemak.

V:Wanneer besloot je om ondernemer te worden?

A: Tijdens m’n studie. Ik was toen 25 en vond het een mooi moment om te gaan ondernemen omdat je lasten gewoon nog lager zijn. Je bent nog niet gewend aan een dik salaris en kunt klappen nog goed opvangen. Verder heb ik ook wel ondernemers in mijn familie. En ik wilde het gewoon.

V: Had je als kind al die ondernemersgeest?

A: Nee, niet echt. Ik ben wat dat betreft meer een laatbloeier. Ik dacht er wel eens aan toen ik jonger was maar ik ben niet echt een geboren ondernemer.

V: Heb je bewust gekozen voor een internet gerelateerd bedrijf?

A: Nee niet bewust. Maar mijn specialiteit is natuurlijk muziek en technologie dus dat technologische aspect moet er wel inzitten. En dat krijgen wij van het internet, dat veel nieuwe technologieën biedt die ingezet kunnen worden voor de muziek. Maar ik zie internet vooral als een hulpmiddel. De combinatie van online en offline is voor ons ook wel belangrijk. Omdat we toch ook streven naar contact met de leerlingen. We willen online en offline echt koppelen om tot een mooi aanbod te komen.

V: Je bent een vrij jonge ondernemer. Denk je dat er bepaalde voordelen of nadelen zijn aan een jonge leeftijd als ondernemer?

A: Je bent natuurlijk nog heel onervaren als je begint en doet alles voor het eerst. Dat is wel eng en je leert met vallen en opstaan. Maar een voordeel is dat je nog heel flexibel bent en snel kunt schakelen. Je staat er meer open in en zal niet zo snel vasthouden aan traditionele ideeën.

V: Wat vind je van ondernemers die op hun veertiende al een eigen bedrijf runnen?

A: Dat vind ik hartstikke goed. Je schooltijd is een perfecte tijd om iets te beginnen omdat je nog veel tijd hebt en niet zoveel financiële verplichtigen. En je leert ontzettend veel door te ondernemen, dat leer je allemaal niet door een opleiding en het is mooi als je die ervaring al hebt.

V: Vind je het ergens niet zonde van een jeugd als iemand al op z’n zestiende druk aan het ondernemen is?

A: Misschien wel, maar ik denk dat het prima is als je doet wat je leuk vindt. Mijn jeugd was bijvoorbeeld vooral veel muziek maken, dus als je daar dan meteen je werk van kan maken en er ook plezier in hebt zie ik er geen probleem in.

V: Wat zijn je doelen met de Online Muziekschool?

A; Ik wil dat iedereen, wanneer hij over muzieklessen nadenkt, als eerste aan de online muziekschool denkt. De Online Muziekschool moet de grootste van Nederland worden. En dan daarna wellicht internationaal.

V: Hoe zie je je toekomst? Denk je dat je dit altijd blijft doen?

A: Ik denk het wel. Je weet natuurlijk niet hoe het loopt en wat er kan gebeuren maar ik zou dit wel altijd willen blijven doen ja. Ik denk niet dat ik ooit voor een baas zou gaan werken.

V: Wat denk je dat een belangrijk aandachtspunt is voor ondernemen op het internet?

A: Je moet duidelijk weten wat je doelen zijn. Wat wil je bereiken met je site en is je website hiervoor optimaal ingericht? Je website moet echt zo optimaal mogelijk ingericht zijn voor je doelen. Dus zorg ervoor dat je bezoekers de stappen doorlopen die je wilt dat ze doorlopen. Dat ze de stappen nemen die nodig zijn om iets aan te schaffen als je bijvoorbeeld een webwinkel hebt. Of zorg ervoor dat je bezoekers de content opvalt waarvoor ze naar je site komen.

Ga voor meer informatie naar de website van de Online Muziekschool.

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan