‘Werknemers Amazon lopen risico op aandoeningen’

'Werknemers Amazon lopen risico op aandoeningen'Mensen die bij een distributiecentrum van Amazon in Engeland werken moeten uitkijken dat ze geen fysieke of psychische aandoeningen oplopen. Die kans is namelijk erg groot, zo concludeert de BBC nadat het de 23-jarige Adam Littler undercover nachtdiensten liet draaien bij Amazon. Zo moest hij in één nacht 17 kilometer lopen.

Hoewel het uitvoeren van een undercover-operatie bij een gigant als Amazon of Zalando niks nieuws onder de zon is, blijven de uitkomsten van zulke onderzoekjes toch verbazen. Het blijft opmerkelijk dat werknemers in West-Europa voor een laag loon bepaalde dingen moeten doen, waar we normaal gezien toch echt schande over spreken. Het programma Panorama van de Britse omroep stuurde een jongen op pad om ’s nachts in het Amazon-distributiecentrum in Swansea te gaan werken. Hij werkte soms wel tien en een half uur lang, terwijl hij in totaal 17 kilometer liep en daarbij om de 33 seconden een nieuw product moest ophalen.

Werknemers Amazon zijn machines
Professor en stress-expert Michael Marmot heeft de beelden van BBC gezien en noemde de werkomstandigheden in het magazijn “all the bad stuff at once”. Volgens hem zorgen ze voor een toegenomen risico op mentale en fysieke klachten. “Er zullen altijd ondergeschikte banen zijn, maar we kunnen ze beter of slechter te maken en het lijkt mij dat efficiëntie en het ten koste gaan van iemands gezondheid en welzijn… dat moet wel in balans zijn.”

De undercover-medewerker was ook al niet te spreken over het werk in het distributiecentrum. “Ik ben helemaal kapot. Als ik eerlijk ben zijn mijn voeten hetgeen waar ik me het meest zorgen om maak.” Ook zegt hij: “We zijn machines, we zijn robots. We pluggen onze scanner in en we houden het vast, maar we kunnen het net zo goed in onszelf pluggen. We denken niet voor onszelf. Misschien vertrouwen ze het niet dat wij voor onszelf gaan denken als mensen, ik weet het niet.”

In een officiële mededeling op de site heeft Amazon inmiddels gereageerd op de uitzending. Het zegt ‘met klem de beschuldiging te weerleggen dat Amazon haar werknemers op enigerlei wijze uitbuit’. “De veiligheid van onze medewerkers is prioriteit nummer één, en we voldoen aan alle regelgeving en werknemersrechten die hierbij horen.”

Eerder dit jaar was er al een hoop te doen om de arbeidsomstandigheden van Amazon-medewerkers in Duitsland. Dit leidde zelfs tot meerdere stakingen.


Bekijk de BBC-uitzending.

Gerelateerde berichten