menu
lightspeed ecommerce

Webwinkels vergeten leeftijdcontrole

Uit een Engels onderzoek blijkt dat webwinkels weinig de leeftijd controleren bij het verkopen van alcohol en 18+ films en games. Een Britse politica heeft er vragen over gesteld in het Britse Hogerhuis.

Zo publiceert De Telegraaf. Eerder al bleek dat in Amerika het niet veel anders was. Credit Cards en wapens waren gemakkelijk online te verkrijgen.

In Nederland zijn we echte cijfers nog niet tegengekomen maar waarschijnlijk zal het hier niet veel anders zijn. Waarschijnlijk een van de redenen waarom de online dokter een tijdje heeft geduurd. Hoe weet je nu zeker dat je de juiste persoon tegenover je hebt? Want je kunt natuurlijk in een webwinkel vragen hoe oud iemand is maar het is helemaal niet zo lastig om te typen dat je 18 bent. Ook al ben je maar 12.

In Nederland was lange tijd er een heel gemakkelijke barrière. Namelijk de manier van betalen. Persoonlijk ken ik niemand van 12 met een eigen creditcard. Iets dat in Amerika wel voorkomt. Maar nu het betalen zo gemakkelijk gaat met iDeal is het zeker niet ondenkbaar dat iemand van 12 alles online kopen kan.

Zijn er webwinkels in Nederland die hier ervaring mee hebben? Of weten wat de oplossing hiervoor zou moeten zijn? Moeten banken het toezicht houden door iDeal betalingen tegen te gaan tot je 18 bent? Of is het een taak voor de webwinkel eigenaar? In ieder geval moet er een oplossing komen. Als de markt het niet oplost is het gewoon een kwestie van tijd voor zaken als deze echt misgaan en van overheidswege simpelweg een stap als betalen via iDeal onder 18, of het verkopen van drank, sigaretten en erotiek online verboden wordt.

Tags

Reacties