lightspeed ecommerce

Webwinkels langzamer dan 2 jaar geleden

Webwinkels langzamer dan 2 jaar geledenOndanks nieuwe technieken, zoals de komst van HTML5, snellere servers, betere netwerken en de verbetering van de gebruiksvriendelijkheid, laden webwinkels langzamer dan twee jaar geleden. Een negatieve ontwikkeling, want juist in een periode waarin steeds meer mensen online shoppen zou de site juist snel moeten laden.

Dat webwinkels langzamer zijn dan in 2010, blijkt uit onderzoek van StrangeLoop Networks, dat de tweeduizend best bezochte ecommerce-sites, volgens Alexa, onderzocht. En zo kwam naar voren dat pagina’s negen procent langzamer worden geladen dan een jaar geleden. De gemiddelde laadtijd voor iemand die een pagina voor de eerste keer bezoekt is nu 6,5 seconden, waar het in november 2011 nog 5,94 seconden was. Maar ook de grootte van een pagina is toegenomen, en wel met vijf procent. Nu vergt een gemiddelde pagina 77 tripjes van en naar de server om paginaobjecten te kunnen laden. Overigens, de pagina die in het onderzoek het snelst laadde was de website van Ralph Lauren. Die had een gemiddelde pagina-laadtijd van 1,93 seconden.

 

Grootste webwinkel slomer dan gemiddelde webwinkel
Wat ook interessant is is dat de top 100 sites in de retailsector langzamer zijn dan de gemiddelde site uit de top 2000 in dezelfde categorie. Het lijkt erop dat hoe populairder de site, hoe meer middelen (data) het nodig heeft en hoe langzamer het dan wordt.  Een van de redenen zou kunnen zijn dat grote ecommerce-sites ‘moderner’ zijn dan de site van een kleine webwinkel en dus ook meer complexe pagina’s voorschotelen aan internetbezoekers. Volgens CEO Joshua Bixby ziet het bedrijf ‘veel meer complexe pagina’s’ dan twee jaar terug. “Het probleem op een pagina tegenwoordig is Javascript. Mensen proberen dingen te doen in hun browsers die normaal enkel beschikbaar waren in desktop-applicaties.”

Een ander groot probleem is dat de meeste sites niet gebouwd en geleverd worden vanuit één enkele server. Ze gebruiken soms wel zeven of acht diensten van derde partijen, zodat er onder andere reviews en social media-mogelijkheden geplaatst kunnen worden. Al deze features komen van verschillende servers van verschillende bedrijven. En als er een is die langzaam is, dan wordt de hele site dat.

Chrome langzamer dan Internet Explorer
Nog een opmerkelijk feitje uit het onderzoek: Chrome, dat vaak toch wordt gezien als een van de beter presterende browsers, is acht procent langzamer dan Internet Explorer 10. “Dat was wel even slikken voor mij, want ik ben een toegewijde Chrome-gebruiker”, aldus Bixby tegenover Venture Beat. “Maar ik blijf Chrome gebruiken. Het is ook zo dat benchmarks niet het volledige verhaal vertellen, aangezien een normale internetgebruiker nooit 50.000 regels aan Javascript gaat parsen.”

Gerelateerde berichten