Webwinkels gebruiken te weinig video

Webwinkels die video op Youtube zettenIedere maand lijken er steeds meer online videokijkers en views bij te komen. Toch maken weinig webwinkels nog gebruik van de mogelijkheden die video biedt. Het is niet alleen handig als advertentie, maar ook als daadwerkelijke content heeft het veel potentie. YouTube als SEO-strategie, het kan.

Video’s meer iets voor de grote jongens
Volgens een onderzoek van SundaySky (pdf) gebruiken steeds meer ondernemers video. Van de grote webwinkels is het inmiddels een flinke meerderheid. Helaas houden de kleinere webwinkels het minder goed bij. Zeven op de tien webwinkels, gebruiken nog geen video’s. En dat terwijl er toch echt positieve cijfers over het medium zijn te melden. Zo waren er in het eerste kwartaal van het jaar twintig procent meer mensen die zich abonneerden op een YouTube-kanaal van een webwinkel of online ondernemer.

YouTube of eigen website
De meeste e-commerce gerelateerde video’s werden alleen gepost op YouTube. Niet zo gek, want het is veruit de meest gebruikte websites voor filmpjes. Het bereik is enorm, en dus wordt het steeds professioneler ingezet. Een partij die duidelijk werk van YouTube maakt is bijvoorbeeld French Connection die een prachtige YouTube pagina heeft opgezet.

Duizenden video’s online
Bedrijven die het meest doen met filmpjes op YouTube zijn onder andere Victoria’s Secret, Nike, Apple en Hewlett Packard. Nike heeft met 146,7 miljoen de meeste views. Home Shopping Network (HSN) heeft daarentegen de meeste filmpjes op de bekende videosite geplaatst. Met meer dan tachtigduizend filmpjes staan ze mijlenver boven de nummer twee en drie, Systemax en Buy.com, die het met zo’n drieduizend filmpjes moeten doen.

Binding met je klanten
En dat het gebruik van video z’n vruchten afwerpt, bewijst online kleding- en schoenenwinkel Zappos wel. Toen zij hun video-SEO-strategie toepasten, genereerden ze jaarlijks meer dan 500.000 dollar aan omzet. En het blijft bij hen niet enkel bij het uploaden van video’s over artikelen. Op YouTube houden ze interactieve quizzes, maken ze parodieën en geven ze regelmatig prijzen en kortingsbonnen weg.

Ook hebben ze op de site een community opgebouwd die ze de Zappos Experience noemen. Of zoals zij het zeggen: “Hier bij Zappos houden wij ervan om de oprechte, ontroerende en soms grappige testimonials van onze klanten te lezen over hun shopervaringen bij ons. We zijn een bedrijf dat zich echt vereerd voelt door de loyaliteit en toewijding van onze klanten.”

Video’s op je website, en dan?
Het moge duidelijk zijn dat er in ons land nog veel groei mogelijk is met video’s. Maar hoe kun je dit nou het beste doen? Asos is misschien een mooi voorbeeld die filmpjes van de catwalk, mooi in de website verwerkt. Een goed Nederlands voorbeeld van hoe je video’s toegevoegde waarde kunnen hebben is Plasma-discounter.nl, een website van autocoureur en ondernemer Tom Coronel. Bij veel producten is een filmpje bijgevoegd waarin de specificaties en mogelijkheden van het artikel worden uitgelegd. Handig, want uiteindelijk wil je bij sommige producten toch bewegend beeld zien om al dan niet de keuze tot aankoop te maken.

Wat het bedrijf slim doet is dat de informatie (en marketing) niet ophoudt bij het verlaten van de site. Op YouTube staan namelijk in de beschrijving diverse keywords en links die weer verwijzen naar de online winkel. Met 95 abonnees en 100 video’s en een gemiddeld aantal views van iets meer dan 11.000 per video doet de webwinkel van Coronel het niet slecht op YouTube.

Waar moet je bij video op letten
Video’s kunnen voor de klant zeker een toegevoegde waarde hebben. Kijk maar op eerder genoemde webwinkel. Je krijgt een veel beter beeld van bijvoorbeeld een TV als je ziet hoe die er ‘in het echt’ uitziet. Een foto is maar een foto en in een video zie je niet alleen hoe groot ‘ie echt is (in vergelijking met een persoon ernaast), maar ook hoe het er bijvoorbeeld uitziet als de TV aan een muur hangt.

Het is dus belangrijk dat je filmpjes daadwerkelijk iets toevoegen aan de al aanwezige content op je webwinkel zelf. Maar tegelijkertijd moet je het filmpje ook niet helemaal volstoppen met compleet nieuwe informatie. Want er zullen altijd mensen blijven die de filmpjes niet bekijken, of niet afkijken, en die wil je niks achterhouden qua informatie of specificaties.

Als je een video maakt voor een van de producten uit je webwinkel doe je er dus verstandig aan om de belangrijkste specificaties even na te lopen en de belangrijkste uit te lichten en misschien zelfs te demonstreren. Dat laatste is namelijk iets wat je in tekst niet of nauwelijks kan doen. Verkoop je bijvoorbeeld TV’s en maak je reclame met specificaties als PiP (Picture in Picture), EPG, 1080i, S-Video, HD Ready en DVB-T, dan kan het in sommige gevallen erg handig zijn om deze even kort toe te lichten en te demonstreren.

Zulke handige video’s zullen de ROI zeker doen toenemen!

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten