menu

WebwinkelChecker, een halfjaar later

webwinkelcheckerZes maanden geleden lanceerde Thijs Suijten een nieuwe manier om te onderzoeken of een webwinkel betrouwbaar is. Na het downloaden van een browser-plugin krijg je direct een samenvatting van de recensies over een webwinkel te zien. Hoe gaat het nu met deze plugin, een halfjaar later?

Ontstaan uit eigen frustratie, een bestelling die vooruit betaald was maar nooit werd geleverd, moet WebwinkelChecker andere consumenten behoeden voor hetzelfde lot. Na het installeren van een simpele browser-plugin krijg je bij het bezoeken van een webwinkel direct een samenvatting te zien van wat andere mensen over deze webwinkel schreven, plus eventuele informatie over keurmerken of faillissementen. Is er niets bekend? Dan wordt er in het geheel niets getoond.

Een leuk initiatief, maar natuurlijk wel één met een hoog ‘kip en ei’-gehalte. Aan de ene kant moeten er voldoende webwinkels met recensies en andere informatie in de database aanwezig zijn om mensen er gebruik van te laten maken. Aan de andere kant is het belangrijk dat genoeg mensen er gebruik van maken om te zorgen dat de recensie-sites mee willen werken aan het delen van de door hun verzamelde informatie.

Het eerste punt gaat zeer goed, zo weet oprichter Thijs Suijten van IT-bedrijf Semantica ons telefonisch te vertellen. Zo is het aantal webwinkels waarvan data getoond kan worden verdubbeld naar zo’n twintigduizend. Grofweg geschat ongeveer de helft van alle Nederlandse webwinkels dus, mede mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking met Tweakers, wat in dit geval betekent dat die site sinds kort ook zijn recensies met WebwinkelChecker deelt.

De bottleneck bij WebwinkelChecker zit hem momenteel duidelijk in het aantal gebruikers. Aan de ene kant is en blijft de plugin geheel gratis en is deze zeer gemakkelijk in het gebruik. Aan de andere kant kent het helaas ook zijn beperkingen. Op het mobiele kanaal bijvoorbeeld. Shoppers gebruiken steeds meer schermen en een goede plugin voor de appstores van Apple en Google is er nog niet. Op een iPad kan er niet gemakkelijk een browserplugin worden geïnstalleerd wat het lastig maakt om de desktop-beleving ook naar de mobiele apparaten te brengen. Overigens werkt het bedrijf wel aan alternatieve oplossingen voor dit probleem.

WebwinkelChecker een succes te noemen?
De dienst bestaat nu een halfjaartje en inmiddels kunnen we stellen dat de plugin het installeren wel waard is. Als je graag wilt weten wat men over een webwinkel schrijft, bespaart de plugin je flink wat tijd en zoekwerk. Een echt leuk initiatief dus, maar momenteel wel een zonder echt winstmodel erachter helaas, en om dat te veranderen, zal de gebruikersgroep echt drastisch moeten groeien.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch