Webwinkel overnemen erg in trek

Webwinkel overnemen erg in trek

Steeds meer webwinkels en ecommercebedrijven wisselen van eigenaar. Het aantal webwinkels dat beschikbaar was voor overname nam met 100 procent toe in de eerste helft van dit jaar. Vooral webwinkels die op marktplaatsen verkopen zijn in trek.

Dit blijkt uit een nieuw rapport van online overnameadviseur FE International. Het totaal aantal webwinkels en andere ecommercebedrijven in hun portfolio dat beschikbaar is voor overname steeg in de eerste helft van dit jaar met 100 procent, ten opzichte van de situatie een jaar geleden. In diezelfde periode steeg de totale waarde van beschikbare ecommercebedrijven met 30,4 procent.

Vooral marktplaats-verkopers staan te koop

De adviseur zag ook vooral een flinke toename van het aantal, en de waarde, van bedrijven die via Amazon en andere marktplaatsen verkopen en ter overname staan. Maakte dit soort bedrijven vorig jaar ‘slechts’ 40 procent uit van alle deals, in de eerste helft van dit jaar zijn ze goed voor 75 procent van alle overnames.

overnames van FBA (Flfilment by Amazon)-bedrijven

“Het is een goed moment voor eigenaren van technologiebedrijven, vooral die in de ecommerce actief zijn, om te overwegen om te verkopen”, zo zegt CEO Ismael Wrixen. “Deze bedrijven hebben in de eerste helft van dit jaar aanzienlijke voortgang geboekt, zowel in waarde als in kopersconcurrentie. Door een ongekende combinatie van externe factoren krijgen webshop-eigenaars meer geld dan ooit bij exits dit jaar.”

Webwinkeliers krijgen nu meer geld dan ooit bij overnames.

Marktplaats-verkopers lijken overal wel meer in trek. Dit lijkt te worden bevestigd door de vele ‘Amazon seller acquisition companies‘ (speciaal hiervoor opgerichte bedrijven die succesvolle verkopers overnemen en opschalen) die als paddenstoelen uit de grond schieten in Europa en Amerika. Zo werd enkele maanden geleden in ons land Dwarfs opgericht. Deze opkoper van verkopers wil nog dit jaar zo’n twintig overnames doen.

Webwinkel verkopen?

In Nederland zijn platforms als Webshopovername.nl en Brookz gespecialiseerd in de koop en verkoop van webwinkels en ecommercebedrijven. Wie vooral online verkoopt via marktplaatsen zoals Amazon en Bol.com en graag z’n webwinkel verkopen wil, kan vaak zelf contact opnemen met dergelijke ‘seller acquisition companies’, waaronder dus het Nederlandse Dwarfs.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten